Här är våra nya räddningsmän

Fyra nya räddningsmän har utsetts på RS Nynäshamn: Sofia, Kristin, Anna och Johanna. Därmed har antalet kvinnliga sjöräddare på stationen i ett slag nästan fördubblats.

De fyra har gått som aspiranter sedan sommaren 2019. – De får alla mycket goda vitsord av sina grupper och har visat ett seriöst intresse för att utvecklas inom sjöräddning, säger Pär Olofsson, stolt stationschef.

Att stationen nu har ökar antalet kvinnliga sjöräddare från fem till nio är resultatet av ett informationsmöte som hölls våren 2019, riktat till kvinnor och med det uttalade syftet att få fler kvinnliga sjöräddare. Nu är drygt 17 procent av stationens räddningsmän kvinnor, vilket är aningen bättre än genomsnittet inom hela Sjöräddningssällskapet som ligger på 16,5 procent.

Erfarenheten visar att blandade grupper med kvinnor och män ger både ett bättre arbetsklimat och ett bättre arbetsresultat. Att kvinnor dessutom generellt är mer omhändertagande och mindre riskbenägna är egenskaper som passar i en organisation som har som främsta uppgift att rädda liv till sjöss. 

Så här säger de fyra nya räddningsmännen själva (från vänster på bilden ovan):

Johanna Briving, 53, arbetar på socialförvaltningen i kommunen:    – Jag tycket om att göra skillnad, att hjälpa människor som hamnat i en svår situation. Och det är ett härligt gäng att vara med i.

Anna Johansson, 50, arbetar med administration:  – Jag hade tänkt på att gå med i många år och sedan kom den här informationskvällen riktad till tjejer, där man tydligt gick ut med att man ville ha fler kvinnliga sjöräddare. Det gjorde att man vågade. Jag tycker fler stationer skulle ha en informationsträff riktad till tjejer.

Sofia Persson, 28, arbetar på Båtskroten med att koordinera båtar för skrotning: – Det är extremt lärorikt att vara med, man vet aldrig vad man får åka ut på och man utvecklas hela tiden.  Och så älskar jag ju sjölivet.

Kristin Andersson: 45, socialsekreterare:  – Det känns fantastiskt bra att hjälpa till, man får så mycket tacksamhet tillbaka, och man lär sig hela tiden nya saker, både genom utbildningar och övningar.  Och så får jag vara där jag trivs allra bäst, på havet.

 

 

 

Ditt namn/era namn skrivs ut här