Och de nominerade är...

Varje år utser vi Årets Sjöräddare, en räddningsinsats från i fjol som sticker ut lite extra. Av förra årets över 700 sjöräddningslarm har fem uppdrag nominerats som extra föredömliga.

Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907. Nu är de fem nominerade bidragen till Årets Sjöräddare klara. Bland alla fantastiska insatser under 2014 har juryn (Sjöräddningssällskapets ledningsgrupp) valt ut följande fem räddningsuppdrag.

Rop på hjälp från vattnet, RS Stockholm den 14 december

Besättningen på Rescue Österskär; Pernilla Rosén, Krister Stark och Gunnar Ström, nomineras för sin starka insats på seneftermiddagen den 14 december, då en ensam man som fallit överbord från sin fiskebåt räddas i sista stund. Tack vare att någon hörde hans rop på hjälp och larmade och ett snabbt agerande från besättningen, som slet hårt för att få upp mannen ur vattnet, är han vid liv idag. Läs webbrapporten här.

Segelbåt förliser på Rossbådan, RS Rörö den 10 oktober

Thomas Alm och Jesper Jensen nomineras för att de, efter att ha överhört trafik mellan JRCC och ett fartyg i närheten om en segelbåt i svårigheter, ha tagit en extra sväng på väg hem från ett uppdrag för att se om de kunde vara behjälpliga. Väl framme visar det sig att läget är kritiskt. Två personer hoppar i vattnet från segelbåten och plockas upp av Thomas och Jesper bara minuter innan segelbåten sjunker till botten. Läs webbrapporten här.

Förlisning

Båtkollision i dåligt väder, RS Dalarö och RS Möja den 26 oktober

Fyra besättningar nomineras för sin outtröttliga insats natten till den 26 oktober, när en RIB-båt i hög fart kolliderar med en lotsbåt utanför Sandhamn. Sökarbetet efter personerna i RIB-båten fortsätter hela natten både till havs och på land. En av dem återfinns vid liv under natten, den senare påträffas tyvärr avliden nästa förmiddag. Nominerade sjöräddare är Tina Lacoste, Sara Ljungberg, Lars Sjöblom, Helge Skärlén och Tomas Stridsberg på Rescue Björn Christer, Per-Åke Blomgren, Peter Johansson och Christoffer Lindquist på Rescue Ingarö, Erik Jaremark, Emil Skärlén, Hans Stierna och sjöräddningshunden Rejza ombord på Rescue Paul Lederhausen, samt Johan Sundman, Jonathan Westerberg och Per Westerberg på Rescue Handelsbanken Liv.

Läs webbrapporterna här och här.

Grundstötning norr om Torekov, RS Torekov den 10 juli

Besättnigen på Rescue Gripen nomineras för sin insats då de efter stort slit lyckades evakuera tre vuxna och två hundar från en 37 fots motorbåt som gått hårt på grund mitt i natten. Nominerade sjöräddare är Kenneth Andersson, Anders Fredriksson, Kjell Holmberg, Emma Johansson, Ola Johansson, Bengt Lundborg och Ann Treschow på Rescue Gripen och Nils-Åke Lundquist på Rescuerunner Livbojen Torekov. Läs webbrapporten här.

Getingstick med svåra konsekvenser, RS Hjälmaren den 21 augusti

Rikard Widlund nomineras för sin rådiga insats då en turist på ön fick en svår allergichock efter ett getingstick. Rikard åkte först hem till en bekant på ön som hade adrenalinprutor, och när sprutan inte gav tillräcklig effekt körde han in kvinnan till väntande ambulans på fastlandet, tillsammans med en hastigt ihop-plockad besättning som råkade finnas i närheten; en granne från brandvärnet, en kvinna från hemtjänsten och Rikards pappa. Detta uppdrag är nominerat av en sjöräddare.

Önskas intervjuer med de medverkande sjöräddarna ring stationerna direkt eller kontakta vår pressjour, telefon 031-761 40 01. Vinnaren av Årets sjöräddare kommer att avslöjas på invigningen av båtmässan Allt för Sjön i Stockholm fredag den 27 februari.

Läs pressmeddelandet här.

Ditt namn/era namn skrivs ut här