Om båten tar in vatten

Vad gör du om du är ute på havet och märker att båten börjar ta in vatten? Här får du tips på förberedelser och råd om olyckan skulle vara framme.

 

  • När båten är upptagen på land är det bra att ta en genomgång för att lära sig de »svaga punkterna«. Var sitter slangar och bordventiler? Om de går sönder kan båten börja ta in vatten.
  • Har du koll på båtens pumpkapacitet? Om inte – ta reda på hur många liter vatten per timme din länspump klarar. 
  • Något att ösa med ska finnas ombord. Se till att ha ordentliga och hållbara öskar. Att enbart förlita sig till den billigaste sortens plasthinkar är inte att rekommendera. De riskerar att spricka om många liter vatten ska ösas ur båten.
  • Det finns färdiga koniska träpluggar som går att täta med om en läcka exempelvis uppstått på grund av en trasig slang. Häng upp pluggarna så att du har dem tillgängliga vid båtens svaga punkter. Det sista du vill är att behöva jaga runt och leta ombord på en läckande båt.
  • Finns inga pluggar går det bra att täta med det du har tillhands. En tygtrasa eller ett klädesplagg går att banka eller pressa in i läckan. Det finns en speciell tätningspasta som även går att täta med inifrån båten.
  • Bär alltid flytväst ombord! Ha gärna några extraflytvästar om dina gäster har glömt sina.
  • Försök hålla ordning och reda ombord. Arbetet med att pumpa och ösa försvåras om kläder och prylar flyter runt. Förvara telefon, radio, vattentät ficklampa, nödsignaler med mera på en lättåtkomlig plats.
  • Är situationen akut ska du larma 112. Beskriv situationen och var du befinner dig.
  • Stanna kvar ombord på båten så länge det bara går. En någorlunda modern båt som är under sex meter lång ska normalt flyta även om den är vattenfylld. Dina chanser att hittas underlättas om du befinner dig vid båten. Att lämna den och tro att du orkar simma i land är riskfyllt.
  • Sitt inte under däck. En båt som är fylld med vatten är oberäknelig och kan välta och då riskerar du att inte kunna ta dig ut.

Sjöräddning i framtiden

Vårt forsknings- och utvecklingsarbete syftar till att förbättra och effektivisera sjöräddningstjänsten samt att förbereda och rusta organisationen för framtidens utmaningar.

Håll koll på vädret

Ladda ner vårt detaljerade kustväder till din iPhone eller Android.  Det är den första väderappen som visar hur havet ser ut i olika vindstyrkor och väderförhållanden!

I vår butik räddar du liv

I vår webbshop handlar du bra prylar till alla nära och kära samtidigt som du stöttar svensk sjöräddning. Köp en flytväst, vår vimpel eller en picknickkorg för dina utflykter!

Ditt namn/era namn skrivs ut här