Om någon kollapsar ombord

När olyckan är framme på sjön är det viktigt att veta vad man ska göra medan man väntar på hjälp. Plötsligt brister uppmärksamheten och bommen i bakhuvudet är ett otäckt och smärtsamt faktum. Eller så slår magsjukan till, utan förvarning, många sjömil från land. Eller så lämnar hjärtinfarkten din skeppskamrat hjälplös. Alla sjukdomar som kan drabba dig i land – plus sjösjuka – kan också hemsöka dig ute till havs. Och olyckstillfällena är inte direkt färre. Skillnaden är att i båten så är hjälpen oftast betydligt längre bort. Sjösäkerhetsskolan handlar om hur hanterar en kollaps ombord

1. Kontroll

Kontrollera andning, hjärtfrekvens och medvetandenivå. Är personen vid medvetande eller kan andas själv gäller framstupa sidoläge för att hålla andningsvägarna fria.

2. Flytt

Se till att personen som behöver hjälp ligger så att han eller hon kan ta emot den. Båtar är olika stora, men generellt sett är sittbrunnen bra för till exempel hjärtkompression.

3. Tillkalla hjälp

Ring 112 på din mobil. Finns radio är fördelen att ett allmänt anrop kan leda till att andra sjukvårdskunniga personer kommer och hjälper. Du behöver inte certifikat för att använda radion i en nödsituation.

4. Hjärt- och lungräddning

Börja ge hjärt- och lungräddning. Är ni flera på båten, så kan en arbeta med livsuppehållande åtgärder medan en annan kallar på hjälp.

5. Invänta hjälp

Fortsätt ge hjärt- och lungräddning ända tills hjälpen anländer.

Sjöräddning i framtiden

Vårt forsknings- och utvecklingsarbete syftar till att förbättra och effektivisera sjöräddningstjänsten samt att förbereda och rusta organisationen för framtidens utmaningar.

Håll koll på vädret

Ladda ner vårt detaljerade kustväder till din iPhone eller Android.  Det är den första väderappen som visar hur havet ser ut i olika vindstyrkor och väderförhållanden!

I vår butik räddar du liv

I vår webbshop handlar du bra prylar till alla nära och kära samtidigt som du stöttar svensk sjöräddning. Köp en flytväst, vår vimpel eller en picknickkorg för dina utflykter!

Ditt namn/era namn skrivs ut här