Båt på grund

Hösten har varit lugn för sjöräddarna på RS Öregrund men igår var det dags.

Jourhavande skeppare hade precis avslutat samtalet med Sjö- och flygräddningscentralen (JRCC) bara några minuter efter telefonsamtalet börjar personsökarna pipa. Vid kvittering till JRCC får vi veta att det är en stålbåt som gått på grund och man får inte kontakt med personen ombord utan det är anhörig som ringt in larmet och därav är läget väldigt oklart hur läget är ombord och positionen är osäker. I samråd mellan räddningskepparen och JRCC beslutar vi att vi ska gå med Rescue Olof Wallenius.

Rescue Olof Wallenius bemannas upp med sjöräddarna Per Persson, Niclas Bergström, Jennifer Wallin, Mathias Franzon och Fredrik Jansson och sätter högsta fart mot plats. Under framkörning beslutar vi ombord att Mathias och Nicklas ska ta på sig dräkt för att göra sig klar för ytlivräddning eftersom vi får befara att det värsta skett att personer kan ha hamnat i vattnet. 

Det blåser västliga vindar på 13m/s och vattentemperaturen är ca 3grader. 

Under framkörningen får vi information om att en anhörig tagit sig ut och ska få loss båten men vi beslutar tillsammans med JRCC att fortsätta fram till plats tills vi vet att personerna är på fastlandet.

Väll på plats kan vi konstatera att det är en mindre båt som står lätt på grund och den anhörige som tagit sig ut med en roddbåt finns också ombord hos haveristen. 

Vi etablerar telefon kontakt med haveristen och eftersom läget är lugnt med de ombord och det endast finns ett litet litet läckage i fören gör vi en bedömning att vi kan dra båten flott och lägger upp en plan mellan besättningen på räddningsbåten och haveristen. Vi stävar in så långt vi kan och sedan möter de upp oss med roddbåten för att kunna koppla bogsertrossen. Trossen behöver endast sträckas upp så glider båten av grundet och vi kan ta upp dem på sidan för vidare kontroll.

Ingen mer vatteninträngning finns men båten har maskinhaveri så vi kopplar upp på sidan och bogserar in till närliggande brygga.

 

När vi lämnar är alla glada och nöjda att allt gick bra.

Ditt namn/era namn skrivs ut här