Kvinna instängd i kantrad båt

En ung kvinna i övre tonåren blev instängd i kabinen när segelbåt kapsejsade.

Mardrömsscenario med lyckligt slut.

En segelbåt med åtta personer ombord kantrade på söndagsförmiddagen vid Skommarskaten utanför Örnsköldsvik. En person, en yngre kvinna i övre tonåren, blev instängd i ruffen medan de övriga sju räddades av förbipasserande båtar.

Rs Örnsköldsvik larmades via personsökare 11.40 och lämnade kaj åtta minuter senare med fyra frivilliga sjöräddare ombord. Framme vid haveriplatsen fanns rådiga fritidsbåtar som säkrat för och akter på haveristen, som flöt upp och ned med ca 5 dm av skrovet över vattenytan. En person från haveristen låg på skrovet och hade kontakt genom sänkkölstrumman med den instängda kvinnan som hade en liten luftficka. Räddningstjänsten Örnsköldsvik och räddningshelikoptern från Umeå anlände strax därpå.
 

Vi säkrade båten med ytterligare rep under skrovet för att hindra den från att sjunka ytterligare eller tippa på sidan och därmed flytta luftfickan från kvinnans position. Ytbärgare från Räddningstjänsten och RS Örnsköldsvik konstaterar snabbt behov av räddningsdykare för att kunna rädda kvinnans liv. Närmaste räddningsdykare fanns sig i Hudiksvall, en resa på ca två timmar t/r med helikopter. Lyckligtvis är en av RS Örnsköldsviks frivilliga professionell dykare och befann sig i hemmet i Köpmanholmen, tio minuter med helikopter, och ställde tveklöst upp. Räddningshelikoptern beordrades till kajen i Köpmanholmen där dukare och utrustning väntade.

Dykaren lyckas etablera kontakt via förpiksluckan och lämnar över ett extra luftmunstycke till kvinnan. Vid försök att få ut kvinnan upptäcker dykaren en lina som hindrar kvinnan att nå förpiksluckan men lyckas sträcka sig in och skära av linan. En stund senare kommer kvinnan, som varit instängd i nästan två timmar, och dykaren upp till ytan. Kvinnan fördes omedelbart till väntande ambulans i Skommarhamn.

Räddningsarbetet försvårades av förbipasserande båtar som drog upp svall. Med Räddningstjänstens, räddningshelikopterns och våra ytbärgare och framförallt dykaren i vattnet kan svallet medföra livsfara. I det här fallet var det också känsligt med haveristens läge i vattnet med avseende på den livgivande luftfickans position.

Vi vill rikta ett stort tack till de fritidsbåtar som deltog med säkring av båten samt de som fick övriga fritidsbåtar att minska hastigheten och därmed svallet.

Ditt namn/era namn skrivs ut här