Planera för man överbord
Inse att det kan hända, innan det har hänt. Är ni en familj som brukar vara ute med båt är det bra att prata igenom hur ni skulle agera, familjemedlem för familjemedlem, om någon faller överbord.
– Det är bra att ha en strategi och vara mentalt förberedd. Öva gärna olika manövrar. Hur kan man till exempel ta sig tillbaka upp i båten efter att ha ramlat i? Kolla om det finns det en badstege på båten. Var sitter den, alldeles vid båtpropellern? Det är inte lätt att få upp någon ur havet till en båt. Med våta kläder kan en vuxen person väga hundra kilo, säger Sjöräddningssällskapets Mikael Hinnerson.
Bär alltid flytväst! Brukar du vara ute med båten under vår och höst, när vattnet är kallare, är flytoverall en god investering.
Se över båtens utrustning. Badstege, livboj (gärna med ljus och lina), lina med sele som flyter eller en kastlina är bra att ha ombord. Vid havssegling rekommenderas säkerhetssele med krok.
Ropa högt. Det är bra om den som ramlar i ropar så högt att även de som befinner sig under däck kan höra. Ser du någon falla i ska du högt skrika »man överbord«. Släng i en livboj, kastlina eller dylikt.
Stanna båten. Markera platsen där personen föll i genom att trycka på man-överbord-knappen i navigeringsutrustningen eller snabbt kolla båtens position.
Är läget är akut ska ni omedelbart larma 112. Beskriv situationen och var ni befinner er. Det är då viktigt är att ha koll på koordinaterna för var personer föll i.
Släpp aldrig den nödställde med blicken. Avsätt om möjligt en person som hela tiden pekar på den nödställde.
Har ett barn ramlat i kan en vuxen behöva hoppa efter. Gör upp vem, så att inte alla vuxna kastar sig i och plötsligt lämnar båten förarlös.
Använd lina. Orkar du inte dra upp personen som trillat i kan du använda en lina och göra en ögla och trä under armarna. Finns det en vinsch kan ni använda den.
Uppe i båten är det viktigt att få av alla blöta plagg. Sätt på torra kläder och svep in personen i filtar för att försöka få upp kroppstemperaturen.

