”Purjolök och svartpeppar” utsedd till Årets Sill 2011

Årets Sill börjar säljas på Sveriges nationaldag den 6 juni. 1 krona per såld burk går till Sjöräddningssällskapet. Målet är att sälja över 100 000 burkar.

Nu är Årets Sill 2011 utsedd. Årets expertjury, som traditionsenligt möttes på Klädesholmen, valde ”Purjolök och svartpeppar” till Årets Sill 2011. Juryns motivering lyder: ”En trygg sill. Riktigt god, smakrik och generös. Man blir glad”.

Årets Sill börjar säljas på Sveriges nationaldag den 6 juni. 1 krona per såld burk går till Sjöräddningssällskapet. Målet är att sälja över 100 000 burkar. I Årets Sill-jury ingår skådespelaren Peter Harryson (juryns ständige ordförande), matkreatören och kokboksförfattaren Monika Ahlberg, kocken Håkan Thörnström, vars restaurang nyligen fick en stjärna i Guide Michelin, matbloggaren och Mästerkocksdeltagaren Jennie Benjaminsson samt Sjöräddningssällskapets vd Rolf Westerström.

– Vi hade fyra starka sillkandidater som var och en säkert hade blivit populär. Årets alternativ var lite åt det traditionella hållet, vilket jag personligen uppskattar. Årets Sill, ”Purjolök och svartpeppar” tycker jag är den absolut starkaste hittills och den har alla förutsättningar att bli en svensk klassiker och en riktig storsäljare, säger juryns ständige ordförande Peter Harryson.

De fyra sillinläggningarna har tagits fram av restaurang Salt & Sill. Två sorter var krämiga och två inläggningar klara. Monika Ahlberg, TV-kock, matkreatör, bloggare och kokboksförfattarinna: – Motiveringen säger det mesta. Den riktigt kittlar smaklökarna.

Årets Sill 2011 ska nu produceras av Klädesholmen Seafood och börjar säljas på Sveriges nationaldag den 6 juni – samtidigt som ”Sillens Dag” firas på Klädesholmen. Årets Sill är en premiumsill som varje år tillverkas i begränsad upplaga och där en krona per burk går direkt till Sjöräddningssällskapets arbete för ökad säkerhet till sjöss. Årets Sill 2010 gav 50 000 kronor till Sjöräddningssällskapet.

Årets Sill 2011 utsågs idag till ”Purjolök och svartpeppar” av fr.v: Håkan Thörnström, Jennie Benjaminsson, Peter Harryson, Monika Ahlberg och Rolf Westerström. – Sjöräddningssällskapet är en ideell organisation och vi är beroende av gåvor för att kunna utföra vårt arbete. Vi har vår egen ”nollvision”, det vill säga att alla i sjönöd som kallar på hjälp också ska kunna räddas. Vi är mycket tacksamma för det engagemang som Årets Sill bidrar med, säger Rolf Westerström, vd Sjöräddningssällskapet.

I år kan du hitta sillen hos bland andra ICA, Willys och Hemköp. Fråga gärna efter sillen i din lokala butik. Det lokala sortimentet varierar och är ofta upp till butiken själv att beställa hem.

Ditt namn/era namn skrivs ut här