Redo för nästa säsong
Det räcker inte att ha tagit upp båten för vintern. Du måste ta hand om den också. Gör du inte det kan våren bli en skräckupplevelse.
Det finns mycket att tänka på före och efter att din fritidsbåt tas upp på land för höst- och vintersäsongen. En som har ruskigt bra koll på båtvård är Tomas Lindström, som inte bara varit aktiv sjöräddare sedan 2002, utan även är tredje generationen i Lindströms båtvarv på Dalarö i Stockholms skärgård.
- Det som är trasigt på hösten självläker inte under vintern, säger han.
- Tar man bara upp båten och låter den vara, utan att göra någonting, finns ju risken att man hittar den med sprängt motorblock, bland annat. Har man tur händer ingenting, men det finns en stor risk för olika köldskador.
Att få ur all vätska som inte är köldtåligt ur hela systemet är A och O, med andra ord. Motorservice, där man både byter olja och filter, är också viktigt, precis som att göra rent bränslesystemet.
- Framförallt på dieselmotorer. Där kan det annars bli jobbig algtillväxt, säger Tomas Lindström.
Motorservice bör man självfallet utföra innan båten tas upp på land för vintern, det finns för det mesta servicescheman i instruktionsboken för de flesta motormärkena Annars är det svårt att testa och få en rättvisande bild av om allt funkar. Men det finns annat man kan göra när båten är ur vattnet.
- Du bör se till att batteriet är fulladdat. Ett dåligt laddat batteri fryser lätt sönder på vintern, tipsar Tomas Lindström om.
Precis som sjövattensystemet alltså. Allt som kan frysa ska tömmas. Det är viktigt. Precis som att köra igenom systemet, vilket man förr gjorde med glykol.
- Men det är ju miljöfarligt och förbjudet, så vi använder enbart sötvatten nu för tiden. Om du till äventyrs ändå skulle köra med glykol så måste du verkligen vara väldigt noga och ta hand om avrinningen, säger Tomas Lindström, det finns ingen miljövänlig glykol bara mer eller mindre miljöfarlig
Städning av båten är också viktigt – även om det kan kännas tråkigt att skrubba både ut- och invändigt när man väl baxat upp sitt sommarnöje.
- Men det ska vara rent och snyggt i båten, all smuts är en grogrund för mögeltillväxt Man vill ju inte att de ska se ut som en soptipp när man sätter den i sjön på våren, säger Tomas Lindström och tillägger:
- Sedan är det mycket lättare att få av alger och snäckor från skrovet på hösten, innan de har fastnat ordentligt. Låter man dem sitta kvar på botten så kan man räkna med att den ökade friktionen både halverar farten och fyrdubblar bränsleförbrukningen – så då blir det miljöovänligt också.
Dreven kan bli stulna
När båten väl är inne under tak eller presenning för vintern finns det ytterligare några saker att tänka på. Om du har en utombordare är det en god idé att smörja motorlåset, så du inte behöver såga upp till våren.
- Sedan kan det vara bra att inte lämna dreven på. Vår erfarenhet från båtklubbar är att de stjäls varje år, vilket ju innebär ganska stora kostnader när de ska återställas, avslutar Tomas Lindström.
Motorbåt
- Motorlås, utombordare. Smörj. Annars kan du få såga loss det nästa år.
- Motor, inombordare. Kolla drevets knutbälg så det inte finns vatten i bälgen. Utom/inombordare: Kolla och byt olja i växthuset, oljan ska inte vara vit eller grumlig. Utombordare: Kontrollera med försäkringsbolag om motorn får sitta kvar på båten över vintern.
- Skrov. Rengör noggrant från alger och snäckor. Den ökade friktionen dessa annars ger drar ner fart och ökar bränsleförbrukningen. Kontrollera att det inte finns några grundkörningsskador, om det finns gör skadeanmälan och få det åtgärdat under vintern
Segelbåt
- Skrov. Rengör noggrant från alger och snäckor. Den ökade friktionen dessa annars ger drar ner fart och ökar bränsleförbrukningen, försämrar även seglingsegenskaperna.
- Bottenkran. Öppna eventuellt bottenkranar när båten står på land så att inte vatten står kvar.
- Täckning. Se till att båttäckningen är ventilerad.

