Stort SAR vid möjlig saknad vindsurfare i Göteborgs inlopp.

Klockan 09:43 på måndagsförmiddagen gick larmet från Sjö- och flygräddningscentralen (JRCC) om eventuell saknad person på Rivöfjorden. En vindsurfingbräda med segel hade siktats drivande nära Gäveskär fyr strax norr om Rivö i Göteborgs södra fartygsled. Ingen person fanns i närheten.

Två båtar från RS Rörö ryckte ut och gick med högsta fart mot platsen. Väl framme blev besättningen på vår 12m båt, Rescue Länsförsäkringar Göteborg och Bohuslän (LFS) utsedd till On Sceen Coordinator (OSC) av Sjö- och flygräddningscentralen (JRCC). OSC:ens uppgift är att agera som lokal ledare på platsen och att samordna insatsen med de deltagande enheterna och JRCC.

Vi ombord på 8 metersbåten Rescue Marianne Bratt (MB) blev genast tilldelad uppgiften att tillsammans med G-båt 018 att göra ström och avdriftsmätningar som skulle bli underlag till sökledningens vidare beslut.

Ett krattsök i östra delen av sökområdet organiserades som MB deltog i tillsammans med lotsbåt XXX och G-båt 018 och LFS. I västra änden av sökområdet organiserade ett annat krattsök med andra deltagande enheter samtidigt som både polisens helikopter med sin värmekamera och Sjöfatsverkets SAR helikopter avsökte hela området från luften.

Kl. 12.05 blev SAR avblåst då JRCC hade fått kontakt med ägaren till brädan genom ett fantastiskt detektivarbete och via sociala medier hade fått tips. Ägaren var välbehållen på land. Denna gången slutade det hela lyckligt!

Totalt deltog 8 st sjöburna enheter från Sjöräddningssällskapet (RS Rörö och RS Hovås), Sjöfartsverket, Marinen och Göteborgs hamn plus de två luftburna enheterna. Så här i efterhand blir vi imponerade av hur mycket resurser som kunde samlas på kort tid och vi får en god känsla av gott samarbete mellan de olika enheterna från så skilda organisationer. 

Ett tips från oss på RS Rörö som kan spara resurser är att; märk era farkoster med kontaktuppgifter och gör fast era mindre farkoster så att de inte kan blåsa/flyta iväg.

Ditt namn/era namn skrivs ut här