Så hjälper du till vid sjönöd

Enligt sjölagen är alla skyldiga att hjälpa till om de ser eller hör nödsignaler till sjöss. Har du koll på hur du ska agera vid ett skarpt nödläge?

Några viktiga hållpunkter att ta fasta på

Så hur gör man egentligen när en båt signalerar sjönöd? Det första är att ta reda på fakta, innan du ringer 112.

– Vad har hänt, var befinner du dig, hur många är drabbade och vilken hjälp behövs? Den informationen är avgörande för att räddningspersonalen ska kunna skicka ut rätt hjälp. Därefter bör du med din egen båts säkerhet för ögonen se om du kan ta dig fram och hjälpa till, säger Mikael Hinnerson som jobbar med sjösäkerhet på Sjöräddningssällskapet.  

Det finns några bra hållpunkter för olika typer av nödlägen. 

Om en båt i din närhet håller på att sjunka bör du hålla dig nära och försöka plocka upp människor ur vattnet. Kör däremot inte för snabbt och nära intill båten, eftersom svallet kan påskynda förloppet. 

Detsamma gäller vid brand ombord: håll dig på kort avstånd för att kunna rädda människor ur vattnet, men gå aldrig tätt intill. Det kan finnas gasol och bränsle ombord som riskerar att explodera. Rökgaser är dessutom giftiga att andas in på nära håll. 

Vid livräddning i vattnet bör du alltid ha ett föremål mellan dig och den nödställde, eftersom det finns risk att personen får panik och försöker klättra upp på dig. Det gäller såväl på sommaren som om någon har gått genom isen. Se till att få upp personen ur vattnet så snabbt som möjligt. Även i 20-gradigt vatten kyls kroppen relativt snabbt. Står du på land kastar du istället ut ett rep eller en livboj till den nödställde att dras iland med. 

– Du är skyldig att hjälpa en nödställd, men sätt alltid din egen säkerhet först. Annars riskerar du bara att öka bördan för räddningspersonalen, säger Mikael Hinnerson.

Att informera om när du ringer 112

 

  • Vad har hänt? Informationen hjälper räddningspersonalen att förbereda sig och ta med rätt utrustning till platsen. De kan också avgöra om det exempelvis är bäst att invänta ambulansen så att deras personal kan följa med i båten, eller om det är snabbast möjliga ut som gäller. 
  • Var befinner du dig? Berätta om möjligt longitud och latitud, samt signalement såsom båttyp, färg eller segel så att räddningspersonalen hittar dig och båten i sjönöd. 
  • Hur många är drabbade och vilken hjälp behövs? Informationen kan vara avgörande för vilken typ och antalet räddningsfordon som skickas ut.

Sjöräddning i framtiden

Vårt forsknings- och utvecklingsarbete syftar till att förbättra och effektivisera sjöräddningstjänsten samt att förbereda och rusta organisationen för framtidens utmaningar.

Håll koll på vädret

Ladda ner vårt detaljerade kustväder till din iPhone eller Android.  Det är den första väderappen som visar hur havet ser ut i olika vindstyrkor och väderförhållanden!

Ditt namn/era namn skrivs ut här