Övning med Hydrokopter Leksands Sparbank

Larm om person i vattnet i Västerdalälven var ett av de scenarier som övades på Västerdalälven vi älvmötet i Djurås i helgen. Hydrokopter Leksands Sparbank tillsammans med Rescuerunner Sjökulla kom till undsättning med nyutbildad besättning.

Hydrokopter Leksands Sparbank är en bland de svåraste farkosterna som vi har på RS Siljan-Runn att hantera. Hydrokoptern har direktdrift vilket gör att om vi ska ligga still måste vi slå av motorn dessutom går det inte att backa med den som alla andra farkoster vi har så det gäller att komma rätt med en gång. Detta var något som vi i dag övade när vi skulle plocka upp personer i vattnet. Att komma in rätt utan att köra på individen eller komma så långt bort att vi inte når personen i vattnet är oerhört svårt när man bara kan styra med hjälp av proppelerns framdrift. För att dessutom göra det hela lite mer utmanande valde vi att öva i strömmande vatten med god vind från väster. Som pilot fick man tänka både en och två gånger innan man slog av motorn och långsamt gled fram genom vattnet för att nå den nödställde. En mycket nyttig övning för våra piloter.

Till skillnad från våra båtar och vår resscuerunner får inga lösa tampar, halsdukar eller andra föremål förekomma. Allt ska vara nedstoppat  i fack då inget ska kunna sugas in i propellern som driver Hydrokoptern framåt. 

Person i vattnet Västerdalälven

Ditt namn/era namn skrivs ut här