26-fots Minor 800c med kraftig vatteninträngning

Lördagen den 28 april klockan 11:14 inkom ett larm till jourtelefonen gällande en 26-fots Minor 800c (8 meters plastbåt med styrhytt), med fyra personer ombord, som kraftigt tog in vatten under färd till Furön utanför ca 6 kilometer ost Oskarshamn.

Rescue Burre med fyra mans besättning avgick från Figeholm med extra länspumpar ombord. Vid ankomst till haveristen använde vi såväl våra bensin- som dieselpumpar för att länsa båten på vatten eftersom vattnet då trängt in i styrhytten och steg fortfarande.

Båten tömdes så gott det gick på vatten och klockan 12:25 bedömdes läget sådant att vi på ett säkert sätt kunde bogsera båten till Ernemar småbåtshamn. Vi lämnade en besättningsman i haveristen som skötte länspumpningen under färd. Väl framme i Ernemar lyftes båten med truck och orsaken till vatteninträngningen blev då uppenbar. En packning vid propelleraxeln hade brustit.

Klockan 13:23 avslutade vi uppdraget och begav oss tillbaka till station. Slutet gott på något som kunde slutat betydligt värre.

Båten blev vid ankomst till Ernemar upplyft för inspektion. Foto: Joakim Thörnström

Ditt namn/era namn skrivs ut här