42 fots motorbåt tog in kraftigt med vatten efter grundstötning

En motorbåt gick under söndag eftermiddag 28/7 på Bosögrund norr om Lidingö. Grundstötningen gjorde att de tog in kraftigt med vatten.

Rescue Pantamera befann sig i närområde och kunde direkt ta sig till platsen. Väl framme konstaterades att båtens egna länspumpar ej klarade vattenflödet och de frivilliga sjöräddarna på Rescue Pantamera startade med att snabbt sätta in den mobila elektriska länspump som finns på Rescue Pantamera. Den går snabbt att få igång i en båt med länsbehov. Då båten fortsatt tog in mycket vatten användes även den större varianten, en dieseldriven pump som kan användas till både läns och vid bränder. Med båda dessa pumpar igång kunde nivån hållas tillbaka, i vilket fall så den inte ökade.

Båten kunde efter grundstötningen komma till en brygga vid norra Lidingö.

Till platsen/bryggan kom RS Stockholms enhet Rescuerunner F & B 2 samt brandbil från Storstockholms brandförsvar.
De ihop med besättningen på Rescue Pantamera jobbade för fullt med både länsning samt provisorisk tätning av skrovet från utsidan. Tätningen var svår att få till och lyckades enbart delvis då det var många läckor runt båda dreven.

Brandbåt Fenix använde sina kraftiga länspumpar under tiden de bogserade båten till varv där den lyftes direkt upp ur vattnet.

Hur kan du stödja RS Stockholm?

Sjöräddningssällskapet RS Stockholm behöver få till en bättre lösning för de frivilliga sjöräddarna när de är i jourberedskap vid båt/brygga och då markyta i Stockholm är svårt att få loss har en stationsbåt blivit lösningen. Hjälp oss med vår stationsbåt. 

Stöd RS Stockholm.

Swisha en gåva till 900 5000.

Viktigt för oss:
Märk betalningen med ”Stationsbåt RS Stockholm”.

Går även bra att använda nedan QR-kod till Swish

QR-kod till Swish

Ditt namn/era namn skrivs ut här