Kraftig grundstötning, Nyårsafton

För RS Stockholm avslutades år 2019 med ett SAR-larm (Search and Rescue). Larmet gällde en kraftig grundstötning för en segelbåt som gått på grund i Stockholms skärgård.

Klockan 13:30 på nyårsafton lämnade de frivilliga sjöräddarena på Rescue Rebecka af Odd Fellow bryggan vid Hammarbyslussen. Sjöräddningslarm gällande båt med vatteninträngning efter kraftig grundstötning.

En segelbåt med 2 personer ombord hade larmat om kraftig grundstötning söder om Vaxholm och att de tog in vatten.

De frivilliga sjöräddarna vet att vid larm som detta med vattentemperatur på 4-5 grader är det bråttom. Brådskande framkörning skedde med utryckningssignal på via Hammarbykanalen och sen vidare ut förbi Djurgården, Fjäderholmarna och förbi Lidingö innan Rescue Rebecka af Odd Fellow nådde den grundstötta segelbåten.

Väl framme konstaterades att båten tog in vatten via sprickor runt kölen samt via hål i skrovet på styrbords sida. Snabbt sattes en elektrisk länspump igång, en pump som sen kunde kopplas på segelbåtens egna elsystem för kontinuerlig drift.

Då segelbåten efter grundstötning tog in så pass mycket vatten där den stod var en lossdragning med efterföljande bogsering inget alternativ för de enheter som fanns till hjälp på platsen. Haveristen fick hjälp att kontakta sitt försäkringsbolag som övertog ansvaret för att få segelbåten bort från grundet samt få den transporterad till varv.

Även Kustbevakningens enhet KBV 315 kom till platsen, de tog bland annat hand om de 2 personer som fanns på segelbåten.

När situationen ej längre var akut, länspumpen var i drift i segelbåten(där den lämnandes och lånades ut så länge behovet fanns) samt att annan hjälp var på plats kunde de frivilliga sjöräddarna och Rescue Rebecka af Odd Fellow lämna för att återgå till bryggan vid Hammarbyslussen där de la till vid 16:50.

Rescue Rebecka af Odd Fellow och KBV 315 Foto: Sven Burman
Rescue Rebecka af Odd Fellow och KBV 315 Foto: Sven Burman

Hur kan du stödja RS Stockholm?

Sjöräddningssällskapet RS Stockholm behövde få till en bättre lösning för de frivilliga sjöräddarna när de är i jourberedskap vid båt/brygga och då markyta i Stockholm är svårt att få loss har en stationsbåt blivit lösningen.
Även om stationsbåten fysikt finns på plats har vi många delar kvar att lösa. Hjälp oss med ett bidrag till vår stationsbåt. 

Stöd RS Stockholm.

Swisha en gåva till 900 5000.

Viktigt för oss:
Märk betalningen med ”Stationsbåt RS Stockholm”.

Går även bra att använda nedan QR-kod till Swish

Ditt namn/era namn skrivs ut här