Larm båtkollision mellan motorbåt och segelbåt

Onsdag kväll 10 juni, Rescue Rebecka af Odd Fellow befann sig mellan Lidingö och Värtahamnen i Stockholm och planerade övningar för en kommande navigationsutbildning.

Klockan 18:57 avslutas planeringen och all fokus riktades till 100% på larm från Sjö och Flygräddningscentralen (JRCC) via VHF på kanal 16 gällande en båtolycka utanför Lidingö i stora farleden mot Stockholm. Larmet gällde en kollision mellan en motorbåt och en segelbåt.

De frivilliga sjöräddarna avgick omgående och eftersom Rescue Rebecka af Odd Fellow befann sig i närområdet var det en framkörning på endast fem minuter.

Vid olyckor som detta larmas det även via Sjöräddningssällskapet larmsystem vilket gjorde att även enhet Rescue Pantamera från bryggan i Österskär larmades ut.

Under framkörningen förbereddes för både för sjukvård och för att snabbt kunna få upp eventuella personer ur vattnet. Både sjukvårdsväskor och torrdräkter för frivilliga sjöräddare som kunde tänkas behöva gå i vattnet iordningställdes.

Rescue Rebecka af Odd Fellow kom först på plats och närmade sig olycksplatsen långsamt och försiktigt för att skapa lugn samt för att få en tydlig överblick.

Olyckan rörde en mindre motorbåt som enligt uppgift krockat med en mindre segelbåt från en närliggande båtklubb. Fyra personerna var redan förda iland till väntande ambulans och räddningstjänst.

Vi satte av en frivillig sjöräddare som tog sig ombord på en av båtarna för att säkerställa att det inte fanns fler skadade, för att kontrollera skicket på båtarna samt för att stötta kvarvarande besättning på båtarna. Efter kontroll och lägesbedömning kunde både segelbåt och motorbåt lotsas till den närliggande båtklubbens hamn.

Vid tillfällen som detta visar samhällets räddningsresurser sin starka sida. Inom kort tid var räddningstjänst, ambulans och ambulanshelikopter på plats samtidigt som kustbevakningens, sjöpolisens och brandförsvarets båtar anlände till platsen.
Vi uppskattar samarbetet och den samverkan vi har med övriga resurser under dessa insatser, Tack.

Den här gången gick det under omständigheter bra då det visade sig att ingen ombord var allvarligt skadad.
Vi är verkligen glada för detta då det är stora krafter i kollisioner mellan båtar.

Vid klockan 20:45 var Rescue Rebecka af Odd Fellow åter vid bryggan vid Hammarbyslussen, redo för nya uppdrag.

Lidingö Nyheter var på plats och har en artikel om händelsen som kan nås via nedan länk.

https://www.lidingonyheter.se/scouter-i-batolycka-i-brevik/

Hur kan du stödja RS Stockholm?

Sjöräddningssällskapet RS Stockholm behövde få till en bättre lösning för de frivilliga sjöräddarna när de är i jourberedskap vid båt/brygga och då markyta i Stockholm är svårt att få loss har en stationsbåt blivit lösningen.
Även om stationsbåten fysikt finns på plats har vi många delar kvar att lösa. Hjälp oss med ett bidrag till vår stationsbåt. 

Stöd RS Stockholm.

Swisha en gåva till 900 5000.

Viktigt för oss:
Märk betalningen med ”Stationsbåt RS Stockholm”.

Går även bra att använda nedan QR-kod till Swish

Ditt namn/era namn skrivs ut här