RS Stockholm deltar i stort EU-projekt

De frivilliga sjöräddarna på RS Stockholm är stolta över att delta i projekt som driver utveckling av system i teknikens framkant, allt för att bli ännu bättre på att rädda liv till sjöss.

Ship Traffic Management ( STM )

EU driver för närvarande ett projekt i miljardklassen som syftar till att utveckla ett helt nytt system för kommunikation mellan fartyg. Systemet, som heter Ship Traffic Management, STM, gör det bland annat möjligt för fartyg att över Internet automatiskt hålla andra fartyg i området informerade om sin planerade färdväg. Vidare kan mottagande hamn hållas kontinuerligt uppdaterad om beräknad ankomsttid. Likaså går det enkelt att etablera en chatt-konversation med andra fartyg som man ser på sin radarbild, till exempel för att lösa upp en lite besvärlig trafiksituation.

Projektet går nu in i en fas av storskalig utvärdering med mer än 300 fartyg ständigt uppkopplade i systemet, och RS Stockholm är förstås med! 

Rescue Rebecka af Odd Fellow har fått all nödvändig utrustning installerad ombord. Med det klart är det dags att utbilda stationens frivilliga sjöräddare. På bilden ser ni Sjöräddningssällskapets projektledare, Lars Littke från RS Rörö, i full färd med att introducera STM för några av de frivilliga sjöräddarna från RS Stockholm.

Fördelar och användningsområde för Sjöräddningssällskapet

För vår del innebär det bland annat att Sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg över Internet kan skicka en rutt som vi skall följa, till exempel för att söka efter en saknad båt. Den rutten lagras då automatiskt i vårt navigationssystem och vi kan omedelbart använda den.

Vi kan även minska trafiken på VHF-radion, som ofta är hårt belastad under räddningsoperationer, genom att istället chatta med övriga inblandade sjöräddningsenheter.

Clarion Hotel Stockholm

RS Stockholm ber att få rikta ett särskilt tack till Clarion Hotel Stockholm som utan kostnad tillhandahöll konferenslokaler för utbildningen. Det gav oss möjlighet till att med räddningsbåtarna på bekvämt promenadavstånd kunna genomföra en effektiv utbildningsdag.

Clarion Hotel Stockholm
Clarion Hotel Stockholm Foto: Clarion Hotels

Ditt namn/era namn skrivs ut här