Busväder på midsommar

00.29 - I sämsta tänkbara väder tidigt på midsommarafton larmar Sjö- & Flygräddningscentralen, Sweden Rescue, om en större motorbåt på grund. En mindre räddningsbåt med möjlighet att evakuera familjen i grundområdet behövs.

(bild är retuscherad)

Vi kommer här till haveristen efter en jobbig framkörning. Regnet öste ner och vinden kring 20 m/s piskade upp massor av sjö. Efter halva framkörningen stannade vi för att kunna prata med Sweden Rescue. Vi begärde backup av större räddningsbåt. Platsen med grundet hade visst lä från den nordvästliga vinden.

Ombord var en familj med mindre barn. Grundstötningen hände några timmar tidigare i bättre väder. Bogserbåt/Assistans anlitades via försäkringen. På plats nödgades den hjälpen avböja för att grundområdet var för farligt. Vädret blev ständigt sämre och den assistansen lämnade platsen.

Situationen för familjen blev ohållbar. Läget ändrades till sjöräddning. Det var nu Sweden Rescue kontaktade RS Strängnäs jourhavande skeppare.

Väl framme kunde rescue Don Carlos Wallenius borda haveristen från läsidan. Backup var nu på väg från RS Västerås, rescue Hans Carlsson som är bättre rustad för alla väder.

Familjen överfördes till vår båt Don Carlos och fördes omgående till fastlandet nära Enköping. Väldigt blöta men glada att nå fast mark, lämnade vi nu familjen och kunde avsluta uppdraget här. Åter station ca kl 04.00.

 

Ditt namn/era namn skrivs ut här