Rådjur i nöd nära Strängnäs

När isen brister blir det omöjligt att komma upp igen. Isen är så svag att den brister igen vid försök att komma upp. Ingen orkar bryta sig fram genom isen. Detsamma gäller för djur som dagens olycka visade tydligt. Stark varning nu för att vistas på is.

Två rådjur i isvak

Utanför Gorsingeholm, Strängnäs, har två rådjur gått igenom isen. En bock och ett kid. Isen är nu extremt farlig. Den är på väg att övergå i sörja som inte bär.

Personer ringer in om händelsen. Räddningstjänsten och vi kommer fram samtidigt. Svävare Snow Leopard går ut från Gorsinge pir och räddningstjänsten väljer Löt som är något närmare.

Svävaren flyger rakt fram till djuren. Den mindre har huvudet under vattnet. Vi lyfter upp snabbt men hittar tyvärr inget liv. Djuret har drunknat. Det vuxna djuret är kraftigt utmattat. När vi lyfter är det livlöst, även om det andas och tittar, att vi tar det med inne i svävaren men värmer och håller kroppen. Att hantera vilda djur, vara nära, är svårt och har risker. Vi försöker främst att få upp djur på isen för att fortsätta själva eller att vi drar på vår flytande bår. Den här gången var djuret så medtaget att vi kunde hantera det.

Vid Löt möter räddningstjänsten när vi svävar upp på land. Djuret måste vi lyfta ut.

 

Nu följer omvård, värme och försök att pigga upp. På bild håller räddningstjänstens ytlivräddare hornet för vår egen säkerhet samtidigt som en frivillig sjöräddare jobbar med uppvärmningen. Länge ser vi inga tecken på tillfrisknande. Samtalet mellan oss alla blir mer vemodigt samtidigt som omvården fortsätter.

Till sist vänder situationen. Först upp på benen. Slutligen skuttar han iväg. Önskar honom allt väl!

Tack till räddningstjänsten för god samverkan.

Tack till Er som ringde in om händelsen.

Artikel i Strängnäs Tidning (för prenumeranter)

Ditt namn/era namn skrivs ut här