Nödraket siktad under natten

Under natten mot lördagen larmades vår jourhavande besättning ut från sjöräddningscentralen efter att SOS meddelat sjöräddningscentralen att allmänheten sett en nödraket över vattnet vid Alnösundet.

Eftersök i mörker

Det var vid ettiden under natten som vi fick ett larm på våra sökare och det handlade om att allmänheten hade siktat en nödsignal från en nödraket i sundet mellan Alnö och fastlandet. Rescue O Bohlin Byggnads AB samt Rescue Odd Fellow B11 bemannas och lämnar stationen klockan 01:10. 

Uppdraget klassades som SAR - Search And Rescue. Därför kallade befälhavaren även in den nya enheten Rescue Odd Fellow B11, som kan användas på mycket grunt vatten för att avsöka kustnära. Eftersöksområdet var definierat som mellan Alnöbron och södra änden av Tunadalskajen. Vi gjorde inga fynd denna gång och eftersöket avslutades strax före klockan två på natten.

Sjöräddningen är skyldiga att rycka ut om det kan befaras att nödraketen skjutits upp från havet. Det finns en felaktigt rykte att utgångna nödraketer får skjutas av under nyårsnatten utan att det finns fara för liv, vilket inte är sant.

Det tråkiga är att denna typ av händelse förutom att den kostar onödiga pengar, skulle kunna ta resurser som skulle behövas vid samma tillfälle där det verkligen befarats fara för liv...

Händelsen polisanmäld

Eftersom denna typ av nödraket inte får användas i vattennära områden om det inte är en verklig nödsituation så är händelsen polisanmäld. På bilden ser vi allmänhetens fynd under morgonen, vilken kan antas vara kopplad till händelsen. Hylsan hittades centralt i Vi.

Läs gärna artikeln från SVT från förra året där Sjöfartsverket kommenterar användningen av nödraketer. Läs även en äldre artikel från SSRS i samma ämne, där straffskalan för denna företeelse beskrivs som böter eller till och med fängelse i upp till sex månader.

Allmänhetens fynd centralt i Vi. Foto: Allmänhet

Ditt namn/era namn skrivs ut här