RS Sundsvall förbereder inför våren

Även du har säkert känt av lite vårvindar och en värmande sol. Nu väntar tydligen lite sämre väder då vintern kommer tillbaka över helgen, men RS Sundsvall står redo då isen släppt runt Sundsvallsbukten.

Det är alltid lite pyssel till våren och nu har vi servat och putsat upp våra enheter så att vi står redo för livet på sjön. Redan i morgon söndag har vi fungerande jour som rycker ut på uppdrag av JRCC (Joint Rescue Coordination Centre). Rescue Karsvikspiren AB är först i vattnet och står nu redo att assistera för nöd och medlemsservice!

Är det fara för liv - Ring 112! Är det frågan om förebyggande sjöräddning så ringer du vår jourtelefon!

RS Sundsvall i operativ drift från söndag 10:00

Du kanske rentav ha sett oss under provkörningarna efter att vi sett över enheterna under helgen? Vi har kontrollerat isläget mellan Cityhamnen och runt Granön. Det kan fortfarande komma in is beroende på hur vindarna går. Det kan därför vara läge att vara väldigt försiktig att gå ut på det som är kvar av isarna nu, så var försiktiga! Rescue Karlsvikspiren AB är först i drift och ligger nu redo i sin hiss för uppdrag. Vår RescueRunner; Rescue Oddfellow B11 ligger även den redo för uppdrag.

Piren i Karlsvik är uppfiffad under vintern och har nu även fått nya fanor. Rescue Olle B Byggnads AB har vi också fixat med, bland annat målning av skrovet. Lite service och kontroller återstår fortfarande innan Rescue O Bohlin Byggnads AB kommer i vattnet.

Rescue Karlsvikspiren AB är sjösatt och redo i sin hiss för uppdrag. Foto: RS Sundsvall

Säsongen är i sin linda, tänk på följande:

Vi gissar att det är en hel del av er båtägare som tittat till era flytetyg under de fina dagarna i veckan. Kanske är du en av dem som även detta år under pandemin har valt att skaffa båt? Vi vill skicka med lite råd om vad som är bra att kontrollera inför varje säsongsstart:

 • Kontrollera bränslefilter och se till att det inte finns vatten i bränslet och att alla slangar är hela, provkör en kortare tur
 • Om du har dieselmotor bör du även kontrollera så att du inte har bakterietillväxt i tanken
 • Motorerna kyls ofta av "sjövattnet" och därför kontrollerar du att kylvattenslangar är hela
 • Att byta olja är bra och att hålla rent och snyggt i maskin är givet också en fördel
 • Kontrollera och/eller hellre byt luftfilter vid behov
 • Kontrollera även statusen på batterierna, bäst hade varit att ha dem på underhållsladdning under vintern, men se till att du laddat dem innan du ger dig av på första åkturen
 • Har du en båt med så kallad "impeller" så rekommenderas det att den byts vartannat år

Bra att ha med är:

 • det viktigaste tillbehöret av alla, borträknat flytvästen som du förstås redan har på dig, är ett ankare med lång tamp så att du kan göra fast i väntan på oss om du råkar ut för stopp i maskin
 • extra bränsle (förstås)
 • extra kläder och lite proviant
 • bränsle- och oljefilter
 • verktyg för underhåll

Om du trots allt drabbas av stopp, kan du som medlem alltid kontakta oss på det journummer som du har fått. Kom dock ihåg att vid fara för liv så kontaktar du 112!

Till sist men inte minst

SSRS medverkar i 80% av all sjöräddning runt Sveriges vatten. Vi har jour 24/7 under årets isfria dagar och lämnar kajen senast 15 minuter efter ett larm! Detta gör vi dessutom utan statliga bidrag!

Du kan hjälpa oss att hjälpa dig och dina nära genom att vara medlem, och/eller donera till sällskapet. Sällskapet har ett så kallat "90-konto" så vi har god kontroll på donationerna. Det är enkelt att stödja oss:

Ge en gåva till Sjöräddningssällskapet
Du kan hjälpa oss genom att donera allt från engångssummor, bli månadsgivare eller till och med donera en båt! Du kan donera till en specifik station, gärna till RS Sundsvall förstås!

Bli medlem.
Som medlem har du dessutom rätt att få hjälp av oss i situationer som inte ännu blivit fara för liv. Dessa kallar vi "Förebyggande utryckning".

Bli en del av oss!
Vi söker kontinuerligt tillökning till våra besättningar, detta då livet alltid går vidare för alla oss och det kan behövas skiftbyten i våra besättnignar. Bor du 15 minuter från någon av våra stationer (Fagervik, Alvik och Karlsvik) och är utan större handikapp så är du välkommen att söka till besättningsman.

Ditt namn/era namn skrivs ut här