RS Sundsvall redan en månad in i säsongen

Ni som även följer oss på Facebook, har säkert sett att vi var i sjöoperativ drift rekordtidigt i år. Detta då isen gick rekordtidigt så vi kunde sjösätta våra enheter. Stationen är ju förstås i drift under vintern med, men då med övningar, underhåll och eventuell sambandsassistans.

Under kommande vecka ser det ut som att vi kommer att få vårens första värme, SMHI lovar uppåt 17 grader redan i morgon, dock är nätterna fortfarande kalla. Detta gör förstås att det kliar i fingrar och själ på dig med båt. Så här tomt lär det inte vara länge till i Alvik, eller i din hemmahamn. Det kan därför vara värt att påminna om tips inför sjösättning som vi tidigare har publicerat.

Tips inför sjösättning

Då det är många båtar som tas i drift vid den här tiden vill vi gärna dela med oss av lite tips, då du dessutom kanske har nöjet att vara ny båtägare.

 • Kontrollera bränslefilter och se till att det inte finns vatten i bränslet och att alla slangar är hela, provkör en kortare tur
 • Om du har dieselmotor bör du även kontrollera så att du inte har bakterietillväxt i tanken
 • Motorerna kyls ofta av "sjövattnet" och därför kontrollerar du att kylvattenslangar är hela
 • Att byta olja är bra och att hålla rent och snyggt i maskin är givet också en fördel
 • Kontrollera och/eller hellre byt luftfilter vid behov
 • Kontrollera även statusen på batterierna, bäst hade varit att ha dem på underhållsladdning under vintern, men se till att du laddat dem innan du ger dig av på första åkturen
 • Har du en båt med så kallad "impeller" så rekommenderas det att den byts vartannat år

Bra att ha med är:

 • det viktigaste tillbehöret av alla, borträknat flytvästen som du förstås redan har på dig, är ett ankare med lång tamp så att du kan göra fast i väntan på oss om du råkar ut för stopp i maskin
 • extra bränsle (förstås)
 • extra kläder och lite proviant
 • bränsle- och oljefilter
 • verktyg för underhåll

Om du trots allt drabbas av stopp, kan du som medlem alltid kontakta oss på det journummer som du har fått. Kom dock ihåg att vid fara för liv så kontaktar du 112!

Rescue O Bohlin Byggnads AB i drift Foto: Håkan Cahling

Du kan göra skillnad, som medlem, månadsgivare, donator eller besättning

Som medlem är du med och bidrar till vår livsviktiga verksamhet. Du har dessutom rätt till förebyggande sjöräddning innan det blir akut. Vi säger dock igen: Du som är i sjönöd och där det är fara för liv ska kontakta 112 (eller via VHF kanal 16, glöm inte kolla  batterierna i radion om den är handburen) och du får alltid undsättning!

Sjöräddningssällskapet startades av eldsjälar för över 100 år sedan. Alla räddningsbåtar har frivillig besättning som är beredd att ställa upp dygnet runt, året om. Vi är med i 80 procent av all sjöräddning i Sverige, utan bidrag från staten. Hela verksamheten bygger på gåvor, medlemskap och ideella insatser.

Du blir enkelt medlem och har möjlighet att betala på många olika sätt inklusive månadsvis via autogiro. Läs mer om hur du kan bidra här!

Läs mer om donationer och testamenten som gör det möjligt för oss att hjälpa dig och de dina om du råkar i trubbel ute på våra vatten.

Till dig som redan är medlem säger vi ett stort TACK!

Rescue Karlsvikspiren i drift Foto: Håkan Cahling

Ditt namn/era namn skrivs ut här