Till vardags: Ljudtekniker

Vid en första anblick är det inte mycket som talar för att Mikael Andersson ska vara frivillig sjöräddare. Han har aldrig haft någon egen båt och har aldrig odlat något seglingsintresse. Hans jobb – ljudtekniker på Sveriges Radio Gävleborg – tycks inte ha mycket gemensamt med att ge sig ut på havet i räddningsställ för att undsätta seglare i nöd.

 

– Vi hade nån liten eka som vi for och fiskade med när jag var liten, men så mycket mer är det inte. Jag kan verkligen inte påstå att jag är någon expert på att framföra en segelbåt.

Men en lockelse till sjön och en vilja att hjälpa andra räcker långt.

 

– Jag har alltid haft ett starkt intresse för sjön, och jag var tidigare engagerad i Sjövärnskåren. Det som lockade med Sjöräddningssällskapet var att få hjälpa andra. Vi hade ett larm i somras som lät allvarligt, en segelbåt som tog in vatten. Vi satte över en frivillig sjöräddare med länspump, och tog ombord två nedkylda, sjösjuka män i vår båt och körde in till land. Två dagar senare kom de tillbaka för att tacka och jag fick en bamsekram av en 50-årig man. Sånt händer ju inte så ofta i andra sammanhang.

 

Ombord på båten är Mikael Anderssons roll maskinist, däcksman och navigatör.

– Jag är van från Försvarsmakten att ta ansvar och leda. Från jobbet på radion tar jag med mig kunnandet om elektronik och teknik, det har jag mycket nytta av. Kanske har jag också en sorts stresstålighet: att vara tekniker för en direktsändning med en miljon lyssnare är en anspänning.

Sedan 2011 är han stationsansvarig för RS Gävle.

– Vi flyttade från Fliskärsvarvet till Gerdavarvet här i Gävle i maj. Nu har vi lokaler på 325 kvadratmeter, dusch, omklädningsrum, kontor, förråd, kafédel…

Du vet att sjöräddare på nästan alla andra stationer kommer att bli avundsjuka nu?

– Ja, vi har det väldigt bra här. Kustbevakningen, Räddningstjänsten och Sjövärnskåren finns alldeles intill oss också, så vi är i mycket gott sällskap.

Mikael Andersson, ljudtekniker, 51 år

Bor: Gävle
Familj: Sambo
Station: RS Gävle
Antal år som sjöräddare: 8. Stationsansvarig sedan 2011.

Det bästa med att vara sjöräddare: ”Det ena är att få hjälpa andra och mötas av tacksamhet. Det andra är de lugna stunderna när man sitter ner och snackar med de andra på stationen. Lagandan är speciell.”

Fler porträtt av sjöräddare

Frivillig sjöräddare utanför sitt arbete, en tebutik

Blev sjöräddare efter fjälldramat

Anna Lenninger har gjort några rejäla lappkast i sitt liv; dels bytt karriär från geolog till teförsäljare, dels varit med om en skräckupplevelse som fick henne att ta steget till att bli frivillig

”Närheten ger en speciell relation”

När Karin Jonsson var 13 år gammal fick hon en lillebror – och insåg vad hon skulle utbilda sig till.

– Han hade en intellektuell funktionsnedsättning

Från Rhodos till Västergötland

"Jag läste lingvistik på universitetet i Rhodos och en sommar jobbade jag extra på en restaurang. Plötsligt kom han in, den där turisten från Sverige som sju år senare skulle bli min man.

Ditt namn/era namn skrivs ut här