Vår historia

Sedan 1987 har Sjöräddningssällskapet funnits i Trelleborgs kommun. Första åren i Skåre hamn. Sedan flyttades den delvis till Trelleborgs hamn då hamndjupet i Skåre var för grunt för Sjöräddningssällskapets största Räddningskryssare Hans Hansson. Sedan 1995 har vi helt varit i Trelleborgs hamn.

Idag finns 3 räddningsbåtar på stationen, Rescue Eric Westerström, Rescue Skåre och Rescuerunner Greta Kock.

Rescue Eric Westerström är 12 meter lång av Victoria klassen. Vårt nyaste tillskott till station som efter 12 års tjänst på Färöarna är tillbaka i Sverige 

Rescue Skåre är 8 meter lång av Gunnel Larsson-klass. Är den båt vi använder mest då den är snabbgående och kommer nära in på kusten.

Rescuerunner Greta Kock donnerades av Kockska stiftelserna år 2009. Vid sök kommer hon hela vägen in till stranden eller ända fram grundstötta båtar. 

Följ oss på facebook för att se det vi gör idag. http://www.facebook.com/RSTrelleborg

Se vilka båtar som tjännat stationen sen starten 1987 och historien runt dem.

Grundandet av Skåre Sjöräddningsstation

1987 Stationen grundades i och med att lotsstationen i Trelleborg lades ner. Utan lotsarna försvann det utkik som i generationer vakat över fiskare, fritidsseglare och yrkessjömän i det tätt trafikerade området söder om Trelleborg.

Det hela började när Leif Larsson dåvarande hamnmästaren i Trelleborg kontaktade Sjökapten Lars E Fränngård från Skåre om han ville ansvara för grundadet av en stationen i Trelleborgsområdet. Sjöräddningssällskapet lovande ställa en sjöräddningskryssare till förfogande om en besättning kunde bemanna den. Under hösten 1986 kontaktades personer ifrån Smygehamn, Gislövs hamn, Trelleborg och Skåre hamn. I november hade en grupp intresserade person formats och efter disskutioner beslutades att Skåre hamn var lämpligast.

Stationen öppnades på våren med Räddningskryssaren Emanuel Högberg som blivit totalrenoverad och moderniserad på varvet i Sölvesborg.

 

Rescue Emanuel Högberg
Rescue Emanuel Högberg. Byggdes 1957 på Hammarbyverken i Stockholm. Längd 14,2 m, maxfart 9 knop (17 km/h). Foto: Ship for sale Sweden

Stationens andra båt

1988 Kommer beskedet att en snabb och grundgående båt av märket Searider ska komplettera Räddningskryssaren Emanuel Högberg.

Elsa Högberg, hustrun till skeppsredaren Emanuel Högberg. Hörde av sig om att redarfamiljen ville bidra till byggadet av ett nytt stationshus. Som tack fick Elsa Högberg namnge den nya ribbåten. Till det nya båthuset kom skådespelerskan Git Gay och namngav den nya båten till Räddningsbåt Elsa H.

Rescue Elsa H.
Räddningsbåt Elsa H. Längd 5,5 m, maxfart 32 knop (60 km/h)

Räddningskryssaren Tönnes

1989 kom Räddningskryssaren Tönnes till stationen. Då denna var för stor för Skåre hamn, placerades den i Trelleborgs hamn. Med Stavstensrevet så nära Skåre Hamn valde man att behålla Rescue Elsa H i Skåre. Då den var strategisk placerad nära den vanligaste platsen för grunsstötningar längs vår kust.

Rescue Tönnes

Räddningskryssaren Hans Hansson

1992 220 ton och en längde på 27 m var Räddningskryssaren Hans Hansson Sjöräddningssällskapets genom tiderna största båt.

Under sin tid i Trelleborg blev det installerades ett elektroniskt sjökort från PC-Maritime England och en telemetrilänk mellan Rescue Hans Hansson och Rescue Elsa H. Där positionen på Räddningsbåt Elsa H sändes till det elektroniska sjökortet ombord på Räddningskryssare Hans Hansson. Med en räckvidd upp till 10 nm (19km) var det oväderligt i dålig sikt.

1995 Såldes stationshuset i Skåre hamn och med det placerades Räddningsbåt Elsa H ombord som däcksbåt och stationen flyttades helt till Trelleborg.

Rescue Hans Hansson
Räddningskryssare Hans Hansson 1992 - 1997. Längd 27 m. 220 ton. Maxfart 11 knop (20 km/h)

Den första i sin klass

1994 fick vi Rescue Gunnel Larsson, en snabbgående 8- metersbåt. Detta var den första båten i sin klass och liknar Rescue Skåre som används på stationen idag. 

Recue Gunnel Larsson
Rescue Gunnel Larsson 1994 - 2012. Längd 8,5 m, 30knop (56 km/h)

Rescue N.A. Båth

1997 När Hans Hansson såldes placerades N.A. Båth tillfälligt på stationen. 

(systerbåt till Emanuel Högberg)

Räddningskryssare N.A Bååth
N.A. Bååth. Längd 14,5 m. Maxfart 9 knop (17 km/h) Foto: Ship for sale Sweden

Rescue Goran.

2001 övertog vi Rescue Goran som sjöfartsverket rangerat ut.

Rescue Goran
Rescue Goran

Rescue Lovisa Åstrand.

2002 övertog vi 12-metersbåten Rescue Lovisa Åstrand från Skillinge. Idag finns hon på räddningsstation Hörvik.

Recue Lovisa Åstrand
Rescue Lovisa Åstrand

Rescue Elsa Johansson.

2008 flyttades Rescue Elsa Johansson till Trelleborg från Sölvesborg stationen. Under vinter 20/21 såldes Elsa Johansson till Isländska sjöräddning och finns i dag i Neskaupstaður med namnet Rescue Hafbjörg. 16 m lång och maxfart 32 knop (ca 60km/h).

Rescue Elsa Johansson
Rescue Elsa Johansson Foto: Ramona Bach

Rescuerunner Greta Kock.

2009 Donerade Kockska stiftelserna medel till Rescuerunner Greta Kock. 3,6 m lång och maxfart 34 knop (63km/h).

Rescuerunner Greta Kock
Rescue Greta Kock

Rescue Skåre

2013 Flyttades Rescue Skåre som byggdes 2007 till Trelleborg. 8,4 m lång och maxfart 34 knop (63 km/h).

Rescue Skåre
Rescue Skåre Foto: Ramona Bach

Rescue Eric Westerström

Båten byggdes vid Swedeship Composite AB i Hunnebostrand och såldes 2008 till Färöarna och började sin karriär i Torshavn och gick där under namnet Rescue Liv. Är nu tillbaka i Sverige efter 12 års tjänst i Atlanten och kom till Trelleborg sommaren 2021.

Rescue Erik Westerström
Rescue Erik Westerström

Ditt namn/era namn skrivs ut här