Dumpad båt driver i farleden

Saknar du eller någon i din bekantskapskrets en blå plastbåt? I så fall har vi bärgat den och dragit upp den på land vid Flottsundsbron.

Vid lunchtid observerades en båt drivandes i farleden norr om  Flottsundsbron. Det enda som stack upp ovan vattenytan var akterspegeln och därigenom utgjorde båten en potentiell fara för övriga båtar. 

Rescue ICA bemannades med två sjöräddare som efter mycket möda och stort besvär lyckades tömma båten på vatten innan de drog upp den på land på den nordöstra sidan av Flottsundsbron. Där kommer den ligga i minst 10 000 år förutsatt att inte ägaren tar hand om sin båt. Den beräknade nedbrytningstiden för en plastbåt är ca 10 000 år och även fast själva båten är borta stannar plasten kvar i naturen i form av micro- och nanopartiklar. 

I marvattnet Foto: RS Uppsala

Ett allt ökande problem

Att skrota en mindre plastbåt kostar ca 2 500 kr. Förvisso erbjuds gratis skrotning i vissa delar av landet men tyvärr gäller inte detta erbjudande i Uppsala län. Många väljer därför att plocka bort saker som underlättar identifieringen av båten och lämnat den vind för våg. Tyvärr kommer vi nog se mer av den varan då många båtar som legat oanvända sålts till nya ägare som saknar insikten var man kan och får "parkera" sin båt på sommaren och hur den ska förvaras på vintern.

Blå plastbåt Foto: RS Uppsala

Långa processer

Tyvärr tar det ofta lång tid för alla juridiska kvarnar att behandla beslut om att forsla bort och destruera dumpade båtar. Dessutom vill ingen ta kostnaden. Den dumpade segelbåten i Morga hage tog det 7 år från anmälan till bortforsling. 

Ditt namn/era namn skrivs ut här