Markbrand nära Morgastugan

Trots de gångna veckornas regnskurar är det alltjämt tort i skog och mark. Observanta vandrare noterade att det rök från marken och ringde 112.

Kl 12.31 blir vi utlarmade av Storstockholms räddningscentral (SSRC) som bland annat hanterar larm och ledning av räddningsinsatser i Uppsala och Knivsta kommun till en markbrand i södra delen av Morga naturreservat. Markbranden var svårlokaliserad så Rescue Rolf G ombads att söka från vattnet. Räddningstjänsten lokaliserade branden och RS Uppsala anslöt strax där efter med pump och slang från sjövägen. Detta uppskattades mycket för då slapp räddningstjänsten kånka sin utrustning ett dryga kilometern till brandplatsen.

Räddningstjänsten vattenbegjuter markbranden. På bilden ses ett sk. skogsbrandsmunstycke som är lite snålspolande vilket kan vara bra om man har begränsad pumpkapacitet.
RS Uppsala har en dieseldriven pump som levererar ca 100 l/m samt drygt 200 m slang, kyrkor, vanliga strålrör och munstycken ämnade för skogsbränder. Foto: RS Uppsala

Ditt namn/era namn skrivs ut här