Nu drar isen sin sista suck

Vårvärmen och solstrålarna tar hårt på de resterande isarna kring Uppsala. Trots att sångsvanarna trumpetar ut att våren är här är svävar och skridskosäsongen inte över. Skridskoentusiaster njuter alltjämt av tidiga morgonturer efter kalla nätter. På Mälaren drar dock isen sin sista suck inom kort.

20 cm långa iskristaller Foto: RS Uppsala

En 20 cm tjock våris är inte säker!

Is är ett levande material och är i konstant förändring och därför måste man ha respekt för den. Nu på våren är den extra lömsk då den kan upplevas hård som betong efter en kall natt men sedan kan den snabbt bli ytmjuk med bristande bärighet. En 20 cm kall och homogen sötvattenis kan man köra bil på men en 20 cm tjock våris kan man ibland hoppa igenom.

Hur tjock är isen? Foto: RS Uppsala

Ökat flöde i Mälaren

Just nu tappas Mälaren på 380 kubikmeter per sekund vilket märks tydligt i sund och på smalare fjärdar. Utanför strömdragen är isen alltjämt uppåt 20 cm men det är absolut ingen garanti. De kommande dagarna kommer bli varma och blåsiga vilket gör att stora yror kommer att brytas upp. Att skrinna på Mälaren är absolut inget vi rekommenderar då isen nästan är i samma skede som i den isfilm vi spelade in för exakt två år sedan.

Varning för förrädiska vårisar.

Ditt namn/era namn skrivs ut här