Vårvinter i Uppsala

Båtmässan i Stockholm har stängt och många båtägare i södra Sverige har säkert börjat förbereda för sjösättning. Men Sverige är långt och än dröjer det innan årets isar är ett minne blott. På Ekoln är isen på tillbakagång men fortfarande så tjock att den lockar ut entusiaster.

Samtal med skridskoåkare under rast Foto: Camilla L

Full aktivitet på Ekoln

Sedan ett par veckor har vi Svävare S-1 på tillfälligt besök eftersom det inte finns någon is i kring Räfsnäs där den har sin ordinarie hemvist. Idag var vi ute med båda enheterna, S-1 och S-12, dels för att snabbt vara på plats i händelse av tillbud men även för att examinera två nya svävarpiloter. En lagom utmaning då vinden bitvis var uppe i 9 m/s. 

Trots att vi redan är en vecka in i mars var det alltjämt full aktivitet på sjön då många ville ta till vara på isen, solen och vinden. Med tanke på rådande väderprognos kanske det var sista gången denna säsong. Flertalet skrinnare från bl.a Stockholms Skridskoseglarklubb och Östhammars Skrinnare passade på att under förmiddagen njuta av isarna på som var hårda efter nattens kyla. Isarna har betryggande tjocklek om man undviker strömställen och alla platser i ramsan ”vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, utlopp, inlopp, ränna, sund, grund, vindbrunn”. Självklart ska man ha sällskap och fullständig utrustning. Är man osäker så ska man inte ge sig ut för is är ett levande material som är i konstant förändring.

Idag seglades distans SM i Snowkite på Ekoln. Egentligen skulle SM avgjorts under lördagen men då var det ingen vind. När man seglar snowkite har man slalomskidor under fötterna istället för kitebrädan som man använder när det är vatten. Under distans SM seglade man en rundbana på totalt 50 km.

Svävare S-1 och den pigga 102-åriga isjakten Nora

På Ekoln finns det gott om isjakter

Uppsala är en näste för issegling i alla dess former. Vanligast är DN jakter som kan komma upp i hastigheter på närmare 130 km/h. Idag gick det lite långsammare men det gäller att hålla koll i backspegeln när isjakterna är på ingång. Idag blev S-1 omkörd av en isjakt trots att svävaren körde 35 knop.

Denna vinter har isjakten Nora legat i på Skarholmen. Noras segel är40 kvm och vid gynnsamma förhållanden kan hon seglas betydligt fortare än vad besättningen vågar. Idag seglade man nästan 30 knop. Nora är Sveriges största isjakt och är 13 meter lång och kan ta upp till 8 personer. Vikt ca. 1,5 ton. Nora är byggd på Djursholms Båtvarv 1917. Klicka här för att se en film från dagens segling med Nora.

Ditt namn/era namn skrivs ut här