Tre segelbåtar i bekymmer på Roxen, svävare skickades ut

Klockan 11:43 inkommer samtal från en segelbåt som fastat på sjön Roxen i kraftig beväxning vid inloppet till Kinda kanal. Båtägaren hade ringt runt till assistansbolag, försäkringsbolag m.m. men ingen kunde hjälpa dem. Ägaren som är medlem i Sjöräddningssällskapet ringde och rådfrågade om vi kände till nån privatbåt eller motsvarande som kunde hjälpa till i Roxen. Vi befann oss i Tranås när samtalet inkom (läs mer om det här). När vi var påväg hem vid 15-tiden fick vi ny kontakt med ägaren av båten och de låg fortfarande kvar. Eftersom vi hade svävaren Rescue Vadstena Sparbank på trailer bakom så var det en bra farkost för att hjälpa till då den inte fastnar i beväxning. Vi hade även med Rescuerunner Allan Öhman (vattenskoter) men eftersom den har vattenjet så var vi oroade över att den skulle suga in beväxning i vattenjeten. Så tanken var att låta svävaren gå in till segelbåten och köra ut en bogsertross till Rescuerunnern som skulle ligga på fritt vatten. Det var dock enklare sagt än gjort då beväxning ovanpå vattenytan var lätt för Resceurunnern att parera, men problemet var att den mest beväxning var under vattnet vilket ställde till stora problem.
Även en mindre gummibåt med en privatperson fanns på plats och gjorde ett fantastiskt jobb.

Samtidigt vi höll på med detta uppdrag kom en ny segelbåt indrivandes och sedan kom en tredje. Den sista kom loss själv.

Se bilder från insatsen här.

När vi med gemensamma krafter fått in första båten till sin båtplats så åkte vi ut till segelbåt nummer två som fått ankra upp. Med den starka vind som var i kombination med lågvatten och beväxning så bedömdes att vi inte kunde göra något åt båten utan fick lämna den där och evakuerade istället personerna ombord till svävaren för transport in till fastland.

Klockan 21:30 var vi återställda i vårt garage i Motala efter ha lämnat den 8:00 på morgonen, blev en lång dag men ändå en bra dag.

Artiklar från press/media

* Corren
* SVT Öst
* Sveriges radio P4 Östergötland

Ditt namn/era namn skrivs ut här