Larm utanför Vadstena, Vättern

15:32 går larmet igen och vi bemannar Rescuerunner Allan Öhman. Förstärkningslarm går hos Sjöräddningssällskapet Karlsborg oxå. Vår jourberedskap är på annat larm i Eksjö med svävaren (läs mer om det larmet här). Vi kan ändå snabbt få en frivillig sjöräddare i Motala med sin privatbil att koppla på trailern där Rescuerunner står på och köra in till Vadstena där en behörig förare till Rescerunnern står redo att åka ut. Det är dock is vid flera sjösättningsplatser men vi tar oss igenom det. 

Sjöfartsverkets Sjöräddningscentral JRCC som är räddningsledare meddelar oss att det rör sig om en fritidsbåt av modell Nimbus som fått motorhaveri utanför Vadstena vid Kampudden. De befinner sig i utsatt läge. Eftersom vi "endast"sänt Resceurunner Allan Öhman (vattenskoter) förstärker vår station från Karlsborg upp med en större båt som back-up. Resceurunner Allan Öhman löser dock det hela själv och kan bogsera in båten till nödhamn i Vadstena. Det går inte att ta den hela vägen in p.g.a. is men så långt som möjligt.

Ingen person skadades fysikt.

 

Sjöräddare Jocke bistår med hjälp från land samtidigt som Rescue Wanäs från Karlsborg anländer Foto: Erik Molander
Stationsledare Håkan har anslutit till platsen och samtalar med Johan som varit förare på Rescuerunnern. Foto: Erik Molander

Artikel från SVT Öst

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/nodsatt-bat-fordes-till-vadstena

Ditt namn/era namn skrivs ut här