Svävarträff 2019

10:e svävarträffen ägde rum, denna gång i Dalarna 10-13 januari.

Det startade år 2008 i sjön Runn vid Borlänge, första officiella svävarträffen. Sedan dess har vi utökat kunskapen kring svävarverksamheten, vi har utökat antal svävare och svävarmodeller samt även börjat bjuda in andra samverkansaktörer till våra svävarträffar. Vid år 2012´s svävarträff i Motala vid Vätterns strand sattes grunden till det som idag är vårt styrande dokument, svävarhandboken. Den hade funnits i olika utkast innan men vid denna svävarträff la man en stor teoretisk tid för att få en samsyn. Vi har sedan bättrat på svävarhandboken vartefter och det är än i dag ett levande dokument för att ständigt prestera så bra som möjligt och på ett så säkert sätt som möjligt förr vår frivilliga besättning och de nödställda.

De 10 svävarträffarna

2008, Borlänge (Runn)
2009, Västerås (Mälaren)
2010, Arkösund (Sankt Annas skärgård)
2011, Västerås (Mälaren)
2012, Motala (Vättern)
2013, Växjö (Helgasjön)
2016, Borlänge (Runn)
2017, Mora (Siljan)
2018, Mora (Siljan)
2019, Mora (Siljan & Orsasjön)

Jonas Ettemo (2:a från vänster) berättade om olika sorters isar. Foto: Erik Molander

Hydrokopter

Även om vi idag kallar det för svävarträff, så har Sjöräddningssällskapet två hydrokoptrar. En av dessa som är ny från sommaren 2018 deltog vid denna träff vilket var roligt med ytterligare en is- & vinterresurs med helt andra egenskaper vilket utökar våra chanser att rädda liv.

Moment

Svävarbesättningarna fick under helgen öva och testa olika moment från tidig morgon till sen kväll för att maximalt använda tiden. Bland annat genomfördes en större insatsövning i mörker där en del svävare fick testa provisoriska FLIR-kameror.

Skarpt larm

För att sätta allting på sin spets, natten den 12-13 januari vid 01:37 larmades svävaren Rescue Vadstena Sparbank i Mora mot en försvunnen person på is. Denna svävare har FLIR-kamera (mörker- och värme) och ansågs därför lämpad av polisen RLC (Regionala ledningscentral) för uppdraget.

SOS Alarm Falun, SOS Alarm Örebro, RCB (Räddningschef i beredskap) hos Mora Brandkår samt inrebefäl hos Nerikes Brandkår var behjälpliga då även Nerikes Brandkårs svävare har en FLIR-kamera på sin svävare.

Flera aktörer deltog

Centrala Samrådsgruppen (CSS) för SAR (Search And Rescue) hade arbetsutskott i Tällberg nära Mora och kom under fredagen för att besöka svävarträffen med 36 repressentanter. Arbetsutskottet bestod denna gången av Sjöfartsverkets Regionala SAR-samordnare, Sjöräddningssällskapet centralt och Kustbevakningens kuststationsenhet.
CSS samlas för att resonera om erfarenheter, skapa policy, sätta riklinjer och föreslå utvecklingsåtgärder.
Johan Mårtensson Sjöfartsverket, Lars Samuelsson Sjöräddningssällskapet, Pär-Åke Eriksson Kustbevakningen var intiativtagare för sammankomsten.
Representanterna fick chans att se svävarverksamheten på nära håll och åka med i svävarna för att öka sin kunskap om dessa räddningsfarkoster.

Nerikes Brandkår deltog för första gången med sin svävare 223-1099. Nerikes Brandkår var den första räddningstjänsten i Sverige som skaffade svävare och har sedan dess haft tre olika modeller och kommit med många förslag åt tillverkaren på hur den kunnat bli så bra som den idag är för just räddningsverksamhet.

Kustbevakningen var på plats med svävare KBV 594 och KBV 595 ihop med besättning från Västervik, Oxelösund och Vaxholm. Vi har ett gott samarbete med Kustbevakningen och hjälps åt vid såväl larm som övningar m.m.

Raymarine/FLIR hade en representant Lars-Göran Blidberg på plats som hjälpte till att uppdatera plottrar och var support vilket vi är väldigt tacksamma för.

Svävartillverkaren Magnus Ivanoff fanns på plats hela helgen också för expertisråd kring svävarkörning samt support och service. Stort tack till Magnus för du tog dig tid att medverka.

Serviceingenjör Joachim Lindgren från Marinelektronik fanns också på plats och hjälpte till så allt flöt på väl kring det elektriska.

Brandkåren Norra Dalarna (f.d. Mora Brandkår) med räddningschef Johan Szymanski i spetsen fanns för tredje året på plats och bistod med den hjälp vi behövde så som lån av tvätthall, släpvagn och hjullastare för att skotta snö m.m.

Sjöfartsverkets Sjö- & flygräddningscentral JRCC deltog för andra gången på denna svävarträff med en representant som fick möjlgihet att se hur vi jobbar rent operativt med svävarna. Samtidigt var det positivt för vår besättning att träffa en av räddningsledarna från JRCC då frågor kunde besvaras och information utbytas.

Nyckelpersoner från Sjöräddningssällskapet centralt fanns oxå på plats vilket är en "win win situation" där vi alla lär oss av varandra och får bättre föreståelse samt kunskap, vilket gör att vi ständigt blir bättre. Det i sin tur leder till det vi vill uppnå, rädda liv till sjöss.

Helge Skärlén

Sjöräddningssällskapets svävaransvarig Helge Skärlén som arrangerat alla svävarträffar fick under lunchen på söndagen ett tack och enklare present från alla svävarstationer för bra träffar och nyttiga dagar. Svävarstationerna är tacksamma för den support, kunskap och engagemang han ger stationerna. Vi svävarstationer ser redan fram emot nästa års träff och såklart mot denna svävarsäsong i fortsatt tätt samarbete med Helge Skärlén.

Sjöräddningssällskapets hydrokoptrar

* Bua & Storsjön, Rescue Karin Sanne
* Siljan/Runn, Rescue Leksands Sparbank 1

Sjöräddningssällskapets svävare

* Räfsnäs, Rescue Räfsnäs
* Västerås, Rescue Virgina Wijk
* Mariestad, B-G Nilson
* Vadstena-Motala, Rescue Vadstena Sparbank
* Storsjön & Trosa, Rescue Enok
* Dalarö, Rescue Torbjörn
* Hjälmaren, Rescue Smulle
* Munsö, Rescue Mats Kleberg
* Växjö, Rescue Odd Fellow Kronoberg
* Karlsborg, Rescue Sumpe
* Uppsala, Rescue svävare 12
* Visingsö, Rescue svävare 14
* Dalarö, Rescue Jan Falkenberg
* Strängnäs, Rescue Snow Leopard
* Hammarö. Rescue Filou
* Arkösund, Rescue Länsförsäkringar Östgöta
* Kristinehamn, Rescue svävare 20 (levereras i närtid)
* Övnings- & reservenhet, utgår från Dalarö, Rescue Isbjörn
* Reservenhet, utgår från Karlskrona, Svävare 840 (utlånad av Sjöfartsverket)
* Reservenhet, utgår från Uppsala, Svävare 842 (utlånad av Sjöfartsverket)

Samtliga svävare är nationella resurser och kan tillfälligt placeras om till annan geografisk plats för upprätta bästa operativa verksamheten.

 

Se bildspel från helgen, klicka här.

Ditt namn/era namn skrivs ut här