Utbildning för rorsmän Vadstena-Motala

Under helgen har tre sjöräddare från Vadstena-Motala varit på Käringön vid Västkusten. De har gått utbildning i handhavande av Gunnel Larson-klassen, det vill säga våra 8-metersbåtar.

Helgen har varit givande och bra samt det har varit trevligt att träffa sjöräddarkollegor från andra stationer runt om i Sverige säger Anton Tykosson, en av de frivilliga sjöräddarna från Vadstena-Motala som var där.
Vi har övat och utbildat oss i manövrering, bogsering, bordning, och allmänt kring säkerhetstänk gällandes atkuell båttyp berättar Anton Tykosson.

Nu ska vi hem och omsätta det vi lärt oss i praktik på Rescue Ivan Holmberg i Vättern samt lära ut detta vidare till våra kollegor på stationen avslutar Anton Tykosson.

På denna länk finns några av våra utbildningar kort beskrivet.

 

Rescue Märtha och Rescue Yvonne Bratt var några av de båtar som användes i utbildningen på Käringön. Foto: Anton Tykosson
Jonny Hammer från stationen Vadstena-Motala var en av de som genomförde utbildningen. Foto: Anton Tykosson
Joakim Höglund från stationen Vadstena-Motala var oxå med i helgen på Västkusten. Foto: Anton Tykosson

Gunnel Larson-klassen, 8 meter

Gunnel Larson-klassen är en öppen och relativt liten sjöräddningsbåt främst avsedd för insatser i skärgården och kustnära områden. Insatser där enhetens snabbhet, flexibilitet och manöverbarhet kan vara helt avgörande för utgången av en olycka. Alla enheter i Gunnel Larson-klassen har tagits fram med ergonomi för besättningen som en viktig aspekt. Tack vare god ergonomi kan besättningen genomföra krävande uppdrag under svåra väderförhållanden.

Antal: 49 båtar
Längd: 8,4 meter
Bredd: 2,7 meter
Djupgående: 40 cm
Material: Byggd i komposit
Deplacement: 2,7-3,1 ton
Motorer: en motor på 315–370 hk, Yanmar eller Volvo Penta dieselmotorer, drivande en Rolls-Royce KaMeWa FF-jet 240/270 vattenjet
Fart: 34 knop
Aktionstid: ca 8 timmar
Besättning: 2–3 personer
Konstruktör: Profjord och Sjöräddningssällskapet
Nybyggnadskostnad: 2,5 mkr

Källa: https://www.sjoraddning.se/om-oss/vara-batar

Ditt namn/era namn skrivs ut här