Svävarträff 2020

Ny svävarmodell testades under årets svävarträff som denna gång hölls i Orsa där flertalet av Sjöräddningssällskapets svävare deltog under tre intensiva dygn.

Under torsdagseftermiddagen och kvällen anlände svävare från Sverige till Dalarna och närmare bestämt Orsa Camping. Flertalet av Sjöräddningssällskapets gula svävare var på plats. Förutom våra egna svävare fanns även två från Kustbevakningen, en röd från Storstockholms Brandförsvar och en vit från norska Sjöräddningssällskapet.

Då det var många nya svävarinstruktörer och svävarpiloter med denna gång blev inriktningen från fredagen till söndagen mer grundläggande kunskap i svävarhantering och svävarmanövrering med inslag av mörker övning och olika momentövningar. 

Nästintill spegelblank is på Orsasjön och vindstilla under fredagen som till lördagen förändrades i tilltagande vindar för att sluta lite "lagom" under söndagen.

Det blev långa dagar med slut vid midnatt, men väl nyttjad tid.

Externa representanter på plats var svävartillverkaren Ivanoff Hovercraft AB och Raymarine vilket vi uppskattade mycket då kunde bistå med expertishjälp direkt på plats.
En biträdande räddningsledare från Sjöfartsverkets Sjö- & flygräddningscentral fanns med alla dagarna oxå.

Se bildspel från svävarträffen, klicka här.
Se ett inslag från SVT Dalarna om svävarträffen, klicka här.

En hydrokopter deltog också under träffen. Foto: Erik Molander

Ny svävarmodell

På bilden under syns en av de två helt nytillverkade och nylevererade öppna svävarna av modell IH-3. Sjöräddningssällskapet har tidigare haft ett antal öppna svävare av annan modell men detta är en helt ny svenskdesignad svävare från Ivanoff Hovercraft AB. De nya öppna svävare är ett stort lyft och bra anpassade för vår verksamhet. De två första levererade svävarna placeras hos stationen på Visingsö och Dalarö.

Skarpa larm

Under lördagen gick totalt tre personer genom isen på två olika platser på Orsasjön och Siljan där några av svävarna aktiverades för att bistå. Brandkåren Norra Dalarna var fort framme på plats vid incidenten i Siljan och larmade svävare där kunde vända åter efter ha blivit larmade av SOS Alarm i Falun. SVT Dalarna har skrivit några rader om larmet, klicka här.

Några av svävarna vid årets träff stod uppställda nära stranden. Foto: Erik Molander

De senaste svävarträffarna

* 2019
* 2018
* 2017
* 2016

 

Ditt namn/era namn skrivs ut här