Ny räddningsbåt i Vättern

Äntligen har RS Vadstena-Motala fått en ny räddningsbåt. Den kommer operera på sjön Vättern i Östergötlands län, Jönköpings län, Västra Götalands län och Örebro län.

Nu har den helt nya räddningsbåten "Rescue Stig Kjellgren" driftsats som operativ räddningsbåt och kommer tjänstgöra hos RS Vadstena-Motala. På denna länk kan man följa bygget av båten från start tills den blev klar; https://1drv.ms/u/s!Ar6utcyYA9YYgqQHtSpyEO0od0cZqw?e=xdsVtf
(om lösenord efterfrågas, tryck på länken ovan igen så kommer man åt bilderna)

- Det var en man, vid namn Stig Kjellgren som testamenterade sin kvarlåtenskap till Sjöräddningssällskapet. Hans testamente gjorde det möjligt för Sjöräddningssällskapet att bygga denna båt, berättar Håkan Andersson, frivillig sjöräddare på RS Vadstena-Motala.

Båten namngavs 2021-03-31 vid Sjöräddningssällskapets huvudkontor i Långedrag, Göteborg. Vid namngivningen medverkade frivilliga sjöräddare från RS Vadstena-Motala, representanter från Sjöräddningssällskapets kontor, samt släkt och vänner till Stig. Det är Stigs kusin Marianne som är gudmor till räddningsbåten.  

​Båten kommer operera på hela Vättern ihop med vår räddningsstation från Visingsö, samt övriga samverkanspartners runt Vättern i syfte att rädda liv till sjöss, men även hjälpa till vid sjukdomsfall, personskador på båtar och öar. Båten kommer även hjälpa till vid brand på öar, miljöräddning m.m. förklarar Håkan Andersson.

- Vi hade den äldsta täckta räddningsbåten inom hela Sjöräddningssällskapet i Sverige, Rescue Skeppskär från 1986 som nyligen lämnade oss och är såld till våra frivilliga sjöräddningskollegor i Danmark, förklarar Håkan Andersson. https://dsrs.dk/station-kertemindes-nye-baad

På denna länk står lite mer om pensionen kring vår f.d. båt Rescue Skeppskär, https://www.sjoraddning.se/vadstenamotala/nyhet/pension-vantar-rb-skeppskar

- Den nya båten vi fått tillhör ”Postkodlotteriklassen”. År 2011 fick vi genomföra ett test på den prototypbåt man tagit fram, och nu har 10 båtar byggts och det har blivit väldigt bra. Båt nummer 11 är under byggnation och kommer placeras i Stockholm, avslutar Håkan Andersson.

På denna länk står lite mer om när vi testade prototypbåten, https://www.sjoraddning.se/vadstena-motala/nyhet/framtidens-sjoraddningsbat-testas-pa-vattern

- Det är vi, Sjöräddningssällskapet, som designat båten med Rolf Eliasson för att få den så optimal som möjligt för vårt behov att rädda liv till sjöss, förklarar Anders Asplund som följt byggnationen från början.

- Fördelarna är många med nya båten, ergonomi, hur båten tar sjögång/vågor m.m. förklarar Anders Asplund.

- Roger och Anders på Vadstena Marin & Fridtid AB känner sig stolta att de kan som Suzuki återförsäljare och serviceverkstad kan hjälpa Sjöräddningssällskapet som de gjort genom åren, säger de. 

Den nya båten går på bensin vilket gjort att vi blivit tvungna att skaffa en ny farmartank. Alla tillstånd med mera är beviljat och vi passar på att tacka AB Motala Båtvarv för att vi får ha bensintanken hos dem, säger en nöjd, Anders Asplund. 

Vi vill även tacka AB Motala Båtvarv för bra support med vår förra båt samt vinterförvaring m.m.

Rescue Stig Kjellgren. Foto: Mats Ryde
Gudmor Marianne överlämnar blommor & håller tal. På plats vid namngivningen finns SSRS VD Cia. Vi är stolta och glada för allas medverkan & tar på oss ett stort ansvar för att nu förvalta denna fina räddningsbåt. Foto: Erik Molander

Artiklar från press/media kring nya båten

https://www.sydnarkenytt.se/askersund/artikel/testamenterad-bat-ska-bevaka-vattnet-i-askersund

https://sverigesradio.se/avsnitt/1718823 (spola fram till 1h 35min 15sekunder för hela reportaget)

https://sverigesradio.se/artikel/raddningssallskapet-far-fullt-upp-nu-nar-batagarna-okar

https://sverigesradio.se/artikel/raknar-med-fartfylld-sommar-pa-vattern

https://www.facebook.com/jnytt/posts/10159463322579458

https://www.jp.se/logga-in/ny-raddningsbat-pa-vattern-vi-kan-bli-annu-mer-effektiva

https://mvt.se/nyheter/artikel/testamente-gav-dem-ny-raddningsbat-hade-passerat-sitt-basta-forbrukningsdatum/l799k61r

https://www.facebook.com/650675691666989/posts/4074292382638619/

Ditt namn/era namn skrivs ut här