Välkommen Rescue Josephine och Rescue Casque

Två nya täckta räddningsenheter har trätt i tjänst hos Sjöräddningssällskapet. Tolvmeter långa Rescue Josephine och femtonmeters Rescue Casque.

En gnistrande vacker vinterdag namngavs den 39:e båten i Victoria-klassen, Rescue Josephine utanför Sjöräddningssällskapets kontor i Långedrag. Båten kommer att stationeras vid RS Hovås och ersätta Rescue Hans Laurin.

Rescue Josephine ser i dagsläget ut att bli den sista båten i Victoriaklassen och kunde byggas tack vare ett generöst testamente från Carl-Otto och Josephine Christenson. Med vid namngivningen var gudmor Sarah Wahlström, en nära vän till donatorn. Hon lärde känna Carl-Otto efter att hans hustru gått bort och de åt lunch på samma ställe i Göteborg. Sarah tog senare in Carl-Otto i sin familj.

Kopplingen till Sjöräddningssällskapet då? Carl-Otto och Josephine gick för många år sedan på grund i Eskils kanal utanför Önnered i Göteborg, de fick då hjälp av Sjöräddningssällskapet i Hovås som ett assistansuppdrag till en medlem. Rescue Josephine kan nu fortsätta i samma hjälpsamma anda tillsammans med besättningen på RS Hovås. 

I ett vintrigt Falsterbo namngavs den 2 december Rescue Casque, det fjärde exemplaret i Hallberg Rassy-klassen. Rescue Casque är donerad av Bengt Hjelm och kommer att höra hemma vid räddningsstationen i Lomma. Med på namngivningen var även gudmor Cecilia Hjelm Skoog.

Bengt och familjen upptäckte båtlivet på 1970-talet, och seglade flitigt längs västkusten. 
– När vi var ute och seglade så kände vi en inneboende trygghet när man såg räddningskryssarna ute på havet. Tanken var ofta ”tur att det inte är vi som behöver hjälpen nu, men otroligt skönt att den finns", säger Bengt Hjelm.

Det stora båtintresset, för både honom själv, hustrun Yvonne och sönerna ledde fram till att Bengt en dag 2019 rinde till Sjöräddningssällskapets växel för att förhöra sig om hur det skulle gå till att donera till en räddningsbåt
– Jag tror att alla vi som donerar, oavsett ändamål och storlek på pengarna, känner att vi återgäldar en del till ett fint och fostrande sjöliv. Har man som jag haft turen att sitta på en vinstlott kan man vara med och dela med sig. Det känns bra i hela kroppen.

 

Cia Sjöstedt, Bengt Hjelm och Cecilia Hjelm Skoog vid namngivningen av Rescue Casque.

Ditt namn/era namn skrivs ut här