Vintersegling – magiskt allvar
Publicerad: 2019-03-21, Text: Sanna Persson, Foto: Linda Hammarberg
Att segla på vintern kan vara fantastiskt, men det gäller att vara extra noga med säkerheten. Planering, rätt utrustning och stor respekt för kylan är A och O. Året runt-seglaren Linda Hammarberg vet hur man bör lägga upp sin seglats.
Det är tidig morgon och vattnet är helt stilla. Luften du andas in är krispig och klar och du blickar ut över en snöklädd skärgård. Ingen annan båt finns i sikte. Det är vintersegling när den är som bäst.
Ändå är det relativt få som väljer att gå ut med båten under årets kallaste månader. Det kan kännas ovant, svårt eller kanske till och med osäkert – men är du väl förberedd och medveten om att vintersegling kan vara lite speciellt finns ingen anledning att inte prova, såvida båten inte är infrusen eller står på land. En som skriver under på detta är Linda Hammarberg, rutinerad vinterseglare och känd från SVT-serien Familjer på äventyr, som skildrade delar av den jorden runt-segling som hon och familjen gjorde för några år sedan.

– Vi seglar nästan varje helg året runt, och allra helst på vintern, säger Linda som bor på Marstrand, där isen sällan lägger sig.
– Det är otroligt häftigt att vakna upp alldeles ensam i en hamn omgiven av krispig nyis. Det är en magisk känsla. Men ensamheten är också en av de stora farorna med vintersegling.
Linda, med bakgrund som frivillig sjöräddare, utvecklar:
– Det går knappt att jämföra hur det är att vara ute vid tre plusgrader och när termometern går under nollan. Vid minusgrader kan viktig utrustning på båten frysa fast och man vill absolut inte bli blöt. Därför håller vi oss alltid inomskärs på vintern. Går man ut på öppet hav är det för mycket som kan gå fel.

Familjen Hammarberg – Linda, maken Ludvig och barnen Lovis och Otto – seglar med Mary af Rövarhamn, en 40-fots stålketch av typen Joshua. Det är en stålbåt som kan segla i arktiska vatten och ta sig fram genom viss isbildning. Den är även utrustad med allt familjen kan tänkas behöva för olika situationer och väderlekar.
Att ha just en stålbåt för att kunna segla på vintern är dock inget måste. Däremot behöver man känna sin båt väl, vara förberedd på allt som kan hända och anpassa sig efter sina egna och båtens förutsättningar. Inte minst när man planerar sin rutt.
– När vi ska ge oss ut på vintern avgörs destinationen helt och hållet av väder och vind just den dagen, säger Linda. Vi tar reda på hur det ska blåsa och gör upp vår plan utifrån prognosen. För oss är det viktigare att det är bekvämt på hemvägen än på vägen ut. Man kan sammanfatta med att alla moment kan bli svårare vid vintersegling, så det gäller att tänka sig för och planera resan noga. Samtidigt är belöningen helt fantastisk de dagar då vädret är fint.
Lindas fem råd inför vinterseglingen:
1. PLANERA DIN RUTT NOGA
På vintern är det extra viktigt att ha koll på väderprognoserna. Planera rutten noga så du slipper hård motvind och svåra situationer. Glöm inte att ladda strålkastaren och var gärna utrustad med radar, eftersom dagarna är korta och det är vanligt med dimma. Tänk också på att skärgården kan se annorlunda ut vintertid. Inre leder är ofta frusna och sjömärken täckta av snö. Vissa sjömärken tas in helt över vintern.
2. SE UPP FÖR MINUSGRADER
Vid minusgrader är det viktigt att undvika vågor och stänk. Isbildning har sänkt många båtar och kan göra viktig utrustning obrukbar. Tampar fryser fast och is kan sätta stopp i sjövattenfiltret eller skada skrovet på plast- och träbåtar. Tänk också på att plattor och mobiltelefoner ofta fungerar sämre i minusgrader, ibland inte alls. Papperssjökort och VHF eller mobiltelefon med knappar är bra som back-up.
3. HÅLL DIG VARM
Det kan bli väldigt kallt där ute. Har man ingen uppvärmd styrhytt är en flytoverall eller torrdräkt, gärna med många lager under, nästan ett måste. Ull är bäst närmast kroppen. Händerna brukar vara svårast att hålla varma och torra. Fodrade fiskarhandskar står emot vätan bra, men tjocka vindtäta tumvantar är varmare. Ta gärna med flera ombyten.
4. GE DIG INTE UT ENSAM
På vintern kan hjälpen vara långt borta om något skulle hända. Det är ont om andra fritidsbåtar ute på havet och alla sjöräddningsstationer är inte utrustade med svävare eller isgående båtar. Ge dig inte ut ensam eller i en båt du inte känner dig trygg med, och använd gärna sele. Den som trillar i vattnet har inte många minuter på sig att ta sig ombord igen.
5. KOLLA MED FÖRSÄKRINGSBOLAGET
Båten bör vara uppvärmd eller vinterkonserverad när du ligger i hamn. Genomföringar och slangar kan frysa sönder och i värsta fall sänka din båt. Skrov, propeller och roder kan ta skada om det är mycket is i rörelse i hamnen. Många försäkringsbolag har särskilda villkor under vintern, så ring och kolla vad som gäller för just dig och din båt.