Högtryck i Hanöbukten

Våra jourlag på RS Yngsjö har haft fullt upp de senaste veckorna. Förutom patrullering av badstränderna, övning och PR har vi hjälpt en hel del båtar och medlemmar till havs. Här kommer en kort presentation av händelser i inre Hanöbukten:

20 juli: Förebyggande utryckning - Motorbåt öster om Yngsjö med startproblem ringer medlemscentralen. Vi går ut med Rescue Britt och en startbooster. Vi får inte liv i motorn utan tar båten på bogsering in till Åhus hamn.

21 juli: Larm via 112 - En dryg timme in på det nya dygnet larmas vi ut tillsammans med Räddningstjänsten Åhus båt 1399 och Polisen för sök efter försvunnen person norr om Åhus. Rescue Britt, Rescuerunner Kähte-Juliane och räddningstjänstens båt 1399 söker strandnära i ca en timme innan polisen finner personen välbehållen i land. Gott samarbete i skarpt läge på scenario som vi samövat tidigare i år.

22 juli: Förebyggande utryckning - Under pågående övning blir vi uppringda av medlem som fått motorproblem utanför Åhus. Vi tar båten på släp in till Åhus hamn.

27 juli: Förebyggande utryckning - Medlem ringer om hjälp eftersom man inte får igång motorn. Man har legat ute hela dagen öster om Yngsjö havsbad. Det råder ganska grov sjö på plats. Vi tar fram reservdunken och fyller på drivmedel varefter motorn startar. Besättningen är lite påverkad av sjögången så vi går före och "plöjer" in till Åhus hamn.

28 juli: SAR-larm - Segelbåt som strandat söder om Revhaken. Läs mer i tidigare artikel på hemsidan.

3 augusti: SAR-larm - 30 fots motorbåt som gått på grund strax utanför Åhus. Vi går ut med Rescue Britt och finner båten på ett av undervattensreven. Inga personskador men man har en mindre vattenläcka. Denna klarar besättningen själv att hålla läns. Vi inväntar Rescuerunner Kähte-Juliane som går in mellan stenarna, kopplar bogsertross och drar båten flott. På djupare vatten kopplar vi om till Rescue Britt som bogserar in till Åhus hamn för lyft och kontroll.

5 augusti: Förebyggande utryckning - Medlem ringer och önskar assistans in till hamn. Segelbåten har svårt att göra fart genom vattnet med motor i den friska till hårda motvinden. Vi misstänker problem eller havstulpaner på propellern. Vi går ut med Rescue Britt och drar dom in till hamnen i Åhus.

 

 

Ditt namn/era namn skrivs ut här