RS Ystad sammanfattar 2021

Ett speciellt år är slut och de frivilliga sjöräddarna blickar fram mot ett nytt år med nya erfarenheter. Som överallt i världens har de frivilliga sjöräddarnas verklighet präglats av Pandemin som pågår.

Men vi summerar året som gått med 63 övningar där vi övar allt från sjukvård till att ta hand om båt med motorhaveri och assisterar denna till hamn. Allt för att vara så professionella vi kan vara när det är skarpt.

Utöver detta har de frivilliga sjöräddarna på stationen i Ystad assisterat medlemmar 17 gånger och varit ute på sjöräddningslarm 17 gånger.

Som tidigare år och samma som i resten av Sverige har vi vårt högsta tryck under sommarmånaderna. Då vi inte mindre än 3 gånger var ute och sökte efter vad man först misstänkte människor på badleksaker. Men som tur är har det vara tomma badleksaker som slitit sig ifrån ägaren. Tänk på att märka upp era badleksaker, så att vi lätt kan kontakta er när vi hittar dem om vinden dragit ut dem.

Avslutningen på året har de frivilliga sjöräddarna i Ystad varit med om ett av stationens största larm de sista 20 åren. Nämligen när två fraktfartyg kolliderar i vattnet mellan Ystad och Bornholm. Det ena fartyget slår runt och ligger och flyter med bottnen upp när sjöräddningsresurserna kommer fram. Tyvärr hittar dykare en person avliden inne i fartyget och den andra personen är fortfarande saknad. I efterförloppet var vi även engagerade i miljöräddningen då vi tillsammans med grann stationen RS Skillinge och Kustbevakningen la länsor kring det förlista fartyget.

Med denna lilla text vill de frivilliga sjöräddarna i Ystad önska er alla ett gott nytt år och hoppas slippa ses ute till sjöss. Men vi är alltid redo om olyckan är framme dygnet runt, året runt.

Vi tar även tillfället i akt och tackar alla som på ett eller annat sätt donerat något till station Ystad under 2021, ingen nämnd ingen glömd.

Ditt namn/era namn skrivs ut här