Årets sjöräddare 2017

I dag utsågs de fem sjöräddarna Andreas Åsander, Felix Öberg, Martin Hanell, Simon Edlund och Anders Nilsson från RS Örnsköldsvik till Årets Sjöräddare.

Nyhet
Sjöräddningssällskapet
Publicerad2 mar 2018
Frivilliga sjöräddare från RS Örnsköldsvik som blev årets sjöräddare för insats gjord under 2017
Fotograf:Erik Mårtensson

De får utmärkelsen för sin enastående räddningsinsats den 23 juli förra året, då en flicka räddades efter två timmar instängd i en liten luftficka under en kapsejsad båt.

- Det känns otroligt hedrande att ha fått den här utmärkelsen. Men att allt gick bra för Wilma är den bästa belöningen, säger Anders Nilsson, en av sjöräddarna i insatsen.

Det var under en seglingstur med vänner, en klar och solig sommardag, som ett svall från förbipasserande båtar fick båten familjen Karlsson seglade i att plötsligt kantra. Sjuttonåriga Wilma kom inte upp till ytan med resten av familjen, utan sögs in i ruffen och blev instängd i en liten luftficka. Familjen hörde henne skrika och banka inifrån båten men kunde inte komma åt henne. En stor räddningsinsats inleddes och RS Örnsköldsvik var snabbt på plats. Men det visade sig mycket svårt att få ut flickan, som fastnat i tampar inne i båten. Närmaste räddningsdykaren befann sig i Hudiksvall, två timmar bort med helikopter. Lyckligtvis är en av RS Örnsköldsviks frivilliga sjöräddare, Martin Hanell, även professionell dykare. Han hade inte jour den här dagen men gjorde sig snabbt redo och blev upphämtad vid hemmet med helikopter.

- Jag fick på mig dykutrustningen snabbare än nånsin, kan jag säga. Jag tog mig ner till båten och undersökte om det var säkert, och så dök jag under.

Under tiden kämpade ett stort räddningspådrag med att hindra båten från att sjunka. Martin fick syn på Wilma, som satt fast i den lilla luftfickan. Han gav henne ett extra luftmunstycke, skar loss tamparna hon fastnat i, och efter två timmar instängd under båten kunde Wilma räddas upp till ytan.

Motiveringen till utmärkelsen lyder:

Känsla, erfarenhet och en vilja att alltid göra det lilla extra är det som gör våra frivilliga sjöräddare oumbärliga för svensk sjöräddning. Ni besitter just dessa egenskaper. Under en komplicerad räddningsinsats där tiden var avgörande, tänkte ni utanför boxen och ringde in en ledig sjöräddarkollega som är professionell dykare. Ert snabba agerande och den modiga dykinsatsen räddade en flickas liv.