Podcast: Helt frivilligt

Möt Sjöräddningssällskapets frivilliga sjöräddare, som utan lön ägnar sin lediga tid åt att öva, meka och utbilda sig, allt för att vara redo när larmet går. Men hur kombinerar man jour med familjeliv? Måste man kunna allt om båtar från början? Vad händer när larmet går? Och vem skänker pengarna som gör det hela möjligt?

Avsnitt

11. Så slipper vi ses

Vissa larm kan enkelt undvikas. Så vad ska man tänka på för att slippa hamna i sjönöd? De frivilliga sjöräddarna Helen Karlsson och Johan Weber ger en snabblektion i ”sjösäkerhetens ABC”.

 

10. Konsten att lita på varandra

I skarpt läge är det avgörande att kunna lita på varandra. Trots att bakgrund, ålder och sjövana varierar stort. De frivilliga sjöräddarna Camilla Liljegren och Ulf Holmberg berättar hur man gör för att bygga något så abstrakt som tillit.

 

9. Paddelturen som gick snett

Simon Lind kantrade med sin kajak och hamnade i det sexgradiga vattnet med läckande torrdräkt. Han fruktade för sitt liv. Men Simon lyckades larma och den frivilliga sjöräddaren Sara Boholm ryckte ut. Nu möts de igen för att berätta vad som hände.

 

8. Alla kan inte räddas

De frivilliga sjöräddarna Anna Agger och Andreas Andersson har båda åkt på larm som slutat i tragik. Hur hanterar man det? Ett avsnitt om krishantering, acceptans och att göra så gott man kan.

 

7. Historien bakom båtarna

Carl-Otto Christenson testamenterade hela sin förmögenhet till Sjöräddningssällskapet som då kunde bygga ”Rescue Josephine”. Sarah Wahlström berättar om en unik man och deras oväntade vänskap. Hör också frivilliga sjöräddaren Stefan Kruses historia om svävaren ”Rescue Henrik Nyström” som byggdes tack vare ett annat testamente. Och hur den hjälpte till att rädda livet på två personer som gått genom isen.

 

6. Sjöräddningssällskapet The Story

Mycket har hänt sedan starten 1907. I det här avsnittet berättas Sjöräddningssällskapets historia. Möt Gunvor Norberg som är dotter till den första kvinnliga sjöräddaren, Sören Söderstrand som fick medalj efter en insats 1969 och Michael Kellermann som hjälpte båtflyktingar i Grekland 2015.

 

5. Båtarna och gåvorna

Utan gåvor, inga räddade liv. I det här avsnittet träffar vi Mai Rassy, som tillsammans med sin familj finansierat en helt ny typ av båt för Sjöräddningssällskapet. Dessutom hör du Jonas Carlsson, frivillig sjöräddare som också utvecklar räddningsbåtar, om varför det är så kul att köra dem.

 

4. Släpad efter båten mot öppet hav

Lars Magnusson seglade ensam och hamnade i sjönöd. Men frivilliga sjöräddaren Thomas Brzezinski och hans besättning var snabbt på plats. Nu möts de igen i ett samtal om vad de lärt sig av händelsen – och att vissa saker går snett hur erfaren man än är.

 

3. Från landkrabba till skeppare

Christin Söderberg från Västerås kunde ingenting om båtar. Nu är hon befälhavare på stationens största enhet. Mikael Brodd var lika mycket landkrabba och har snart varit frivillig sjöräddare i 30 år. Här berättar de om den utbildning de fått i Sjöräddningssällskapet.

 

2. "Här kommer stekarn"

Jim Karlsson och Johan Swahn lever helt olika liv. De blev ändå vänner direkt när de möttes på räddningsstationen i Arkösund. Som frivillig sjöräddare får man uppleva extrema situationer tillsammans. Då måste man lita på varandra trots olikheter. Det resonerar Jim och Johan om i detta avsnitt.

 

1. En frivillig livsstil

Att vara frivillig sjöräddare är både slitigt och fantastiskt roligt. Och det påverkar hela familjen. I det här avsnittet berättar tvåbarnsmamman Maria Hildén och fembarnspappan Lars Österlund, om hur de får ihop sin vardag med engagemanget i Sjöräddningssällskapet.

Ditt namn/era namn skrivs ut här