Podcast: Helt frivilligt

Möt Sjöräddningssällskapets frivilliga sjöräddare, som utan lön ägnar sin lediga tid åt att öva, meka och utbilda sig, allt för att vara redo när larmet går. Men hur kombinerar man jour med familjeliv? Måste man kunna allt om båtar från början? Vad händer när larmet går? Och vem skänker pengarna som gör det hela möjligt?

Avsnitt

1. Att vara frivillig sjöräddare är både slitigt och fantastiskt roligt. Och det påverkar hela familjen. I det här avsnittet berättar tvåbarnsmamman Maria Hildén och fembarnspappan Lars Österlund, om hur de får ihop sin vardag med engagemanget i Sjöräddningssällskapet.

 


2. Jim Karlsson och Johan Swahn lever helt olika liv. De blev ändå vänner direkt när de möttes på räddningsstationen i Arkösund. Som frivillig sjöräddare får man uppleva extrema situationer tillsammans. Då måste man lita på varandra trots olikheter. Det resonerar Jim och Johan om i detta avsnitt.

 

3. Christin Söderberg från Västerås kunde ingenting om båtar. Nu är hon befälhavare på stationens största enhet. Mikael Brodd var lika mycket landkrabba och har snart varit frivillig sjöräddare i 30 år. Här berättar de om den utbildning de fått i Sjöräddningssällskapet.

 

4. Lars Magnusson seglade ensam och hamnade i sjönöd. Men frivilliga sjöräddaren Thomas Brzezinski och hans besättning var snabbt på plats. Nu möts de igen i ett samtal om vad de lärt sig av händelsen – och att vissa saker går snett hur erfaren man än är.

 

5. Utan gåvor, inga räddade liv. I det här avsnittet träffar vi Mai Rassy, som tillsammans med sin familj finansierat en helt ny typ av båt för Sjöräddningssällskapet. Dessutom hör du Jonas Carlsson, frivillig sjöräddare som också utvecklar räddningsbåtar, om varför det är så kul att köra dem.

Ditt namn/era namn skrivs ut här