Svensk sjöräddning vilar på den frivilliga insatsen.

Vill du bli frivillig sjöräddare?

För att arbeta ideellt som frivillig sjöräddare på Sjöräddningssällskapet fordras ett genuint intresse för sjön och en stor vilja att hjälpa människor i nöd. Sjövana är så klart meriterande, men inget krav. Det viktigaste är din inställning - viljan att göra stor skillnad för en medmänniska. 

Frågor och svar Ansök
Sjöräddningssällskapet Fredrik Anderberg

Stödet från kollegorna gör det möjligt

Fredrik Anderberg tog över sin farfars gamla snipa för femton år sedan och har spenderat många timmar i Göteborgs skärgård. Viljan att själv hjälpa till på havet har funnits där länge, men det långa avståndet från hem och arbete till stationen i Hovås satte stopp.

Två frivilliga berättar

”För den som funderar på att engagera sig säger jag: gör det! Det ger absolut mer än det är ansträngande.” Så säger Elin Sjöberg, frivillig sjöräddare på RS Kalmar. Läs Elins berättelse, och Bengts som är frivillig på land vid RS Strömstad, om vad uppdraget som frivillig kan innebära.

Podcast: Helt frivilligt

Möt våra frivilliga sjöräddare, som utan lön ägnar sin lediga tid åt att öva, meka och utbilda sig, allt för att vara redo när larmet går. Alla avsnitt av podcasten "Helt frivilligt" finns att lyssna på här. 

Moderna räddningsbåtar

Vi har cirka 260 räddningsbåtar längs de svenska kusterna och i de stora sjöarna. Eftersom snabbhet är avgörande för att rädda liv, har vi under de senaste åren satsat på vår räddningsflotta genom att bygga nya, moderna båtar som kan gå i hög fart även i grov sjö.

Uppdrag som kräver utbildning

Att ständigt utbilda våra frivilliga sjöräddare är ett måste för att kunna hålla en god nivå på svensk sjöräddning. Det är också en utmaning, eftersom våra frivilliga har varierande förkunskaper och kommer från olika yrken. 

Ditt namn/era namn skrivs ut här