Årets Sjöräddare 2023

Idag utses tre frivilliga sjöräddare från räddningsstation Rörö till Årets Sjöräddare. De får utmärkelsen för sin enastående räddningsinsats i januari förra året då en man överlevde mot alla odds i mörker och iskalla strömmar efter att hans båt sjunkit utanför Göteborg.

Nyhet
Sjöräddningssällskapet
Publicerad13 mar 2024
Morgan Elvhäger tillsammans med sjöräddarna Thomas Andreasson, Anna och Lars Bertrandsson Littke
Haveristen Morgan tillsammans med Årets Sjöräddare Anna Bertrandsson Littke, Lars Bertrandsson Littke och Thomas Andreasson Fotograf:Anna-Lena Lundqvist

Utmärkelsen Årets Sjöräddare tilldelas Anna Bertrandsson Littke, Lars Bertrandsson Littke och Thomas Andreasson. 

Motiveringen lyder:

En människa ligger ensam i mörkret i januarikallt vatten. Då är det bråttom. Tack vare ert fokus, er uppmärksamhet och erfarenhet kunde ni rädda ett liv. Sjöräddningssällskapets idé är att hjälpa människor i utsatta lägen, och det var det ni gjorde. Med utbildning i ryggen och en stark vilja att göra skillnad, visade ni med ert resoluta handlande vad medmänsklighet betyder när det är fråga om liv och död.

Om larmet

Larmet går på Rörö räddningsstation strax före klockan sju denna januarikväll, och det tar de frivilliga sjöräddarna bara några minuter att komma i väg med Rescue Mercedes Sanne Eliasson. Informationen de fått är enbart ”Nöd, tar in vatten” och en positionsangivelse vid grundet Bockskärsbådan i inloppet mot Göteborg. De vet också till exempel Sjöfartsverkets räddningshelikopter och en Stena Line-färja har involverats. När de närmar sig den givna positionen ser de ljusen från den pågående sökinsatsen. Men de väljer att sakta ned en bra bit ifrån, om utifall vindarna och den starka strömmen fört haveristen åt deras håll.

– Jag kan sträckan eftersom jag kör den nästan varje dag. Nu ser jag ett litet ljusblänk på ett ställe kanske 100 meter bort där det brukar vara kolmörkt, säger Thomas Andreasson, som är ute på sin allra första skarpa insats som sjöräddare.

Det är ljuset från en mobiltelefon. Och den hålls av en genomfrusen haverist, som vid det här laget legat i vattnet alldeles för länge efter att hans motorbåt sprungit läck och hastigt sjunkit. Han har flytväst på, men ingen överlevnadsdräkt, och är på väg att förlora medvetandet. Med gemensamma krafter får sjöräddarna upp mannen i båten och gör allt för att få upp hans kroppstemperatur. En ambulansbåt möter upp, och mannen har vid det här laget piggnat till och kan med lite hjälp själv gå över till den andra båten.

– Det kunde slutat riktigt illa, men tack vare omständigheterna gick det väldigt bra. Vi samspelade fint ombord och hade nytta av att vi känner till området och förutsättningarna. Jag imponerades också av haveristens stora lugn i den farliga situationen, säger sjöräddaren Anna Bertrandsson Littke.

Årets Sjöräddare

Utmärkelsen Årets Sjöräddare är ett sätt att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme ända sedan starten 1907. Sjöräddningssällskapets 2 500 frivilliga sjöräddare har jour dygnet runt, året om. De ställer upp med sin tid för att alla som vistas utmed vår långa kust och i våra stora sjöar ska känna sig trygga. De frivilliga sjöräddarna medverkar i cirka 90 procent av all sjöräddning i Sverige, helt utan statliga bidrag.