Camilla Liljegren håller måttet

Hennes första möte med Sjöräddningssällskapet var dramatiskt. Camilla Liljegren, bosatt på Gräddö i Norrtälje, befann sig i en liten kabinbåt med tre små barn när båten plötsligt började ta in vatten.

Reportage
Sanna Persson
Publicerad11 jan 2017
Frivilliga sjöräddaren Camilla Liljegren sitter i sjöräddningskläder på sitt vanliga jobb
Fotograf:Patrik Lundin

Som tur var hann sjöräddarna komma till undsättning, och där och då bestämde sig Camilla för att hon ville kunna hjälpa människor på samma sätt.

– På Sjöräddningssällskapet fick jag möjlighet att bli något mer än främst en fotbolls- och hockeymamma. Jag fick utbilda mig inom ett helt nytt område och det har betytt jättemycket för mig.

År 2000 började hon som frivillig sjöräddare på RS Räfsnäs. Stationen låg bara ett par minuter från hemmet och de kommande åren ryckte hon framför allt ut nattetid så fort sökaren pep.

– På den tiden var vi ute på många medlemsuppdrag och fungerade i mångt och mycket som en social insats. Om vintrarna var det flera skärgårdsbor som blev strandsatta ute på öarna när vattnet frös. Då tog vi vår stålkryssare och körde ut mat och post till dem.

2007 fick Camilla en sladdis och flyttade till Uppsala vilket innebar en paus från sjöräddandet. De följande åren engagerade hon sig genom att värva nya medlemmar, men i fjol bestämde hon sig för att sätta på sig räddningsdräkten igen och i dag är Camilla befälhavare på Rescue Rolf G på RS Uppsala.

– När jag kom tillbaka insåg jag att det hade hänt otroligt mycket under de tio år som gått. De flesta båt­ägare har nu tillgång till mobil med gps, vilket underlättar enormt när vi ska rycka ut. Antalet frivilliga sjöräddare har mer än tredubblats, det finns i dag ett starkt nätverk av kvinnliga sjöräddare, vi har superproffsiga dräkter, extremt bra båtar och en väldigt bra samordning mellan stationerna. Det är fantastiskt att se att vi bara blir bättre och bättre, och allt tack vare våra medlemmar.

Camilla Liljegren, 48 år

Gör: Butikschef på familjeföretaget Rolans Herrmode.
Bor: Uppsala
Familj: Sonen Krut 9 år och två utflyttade stora barn Kevin 23 år och Amanda 21 år.
Station: RS Uppsala
År som sjöräddare: 8 (2000–2007 och från 2015).
Det bästa med att vara sjöräddare: Det jag ger till någon behövande får jag tillbaka i stärkt självkänsla genom alla bedrifter jag klarar av.
Mitt bästa minne: När jag och min idol skepparen Magnus Hallstedt år 2006 tog en flygtur med vår Rescuerunner hängandes under en helikopter. Så flög vi från F16 i Uppsala till Hamnens dag i Stockholm.