Ebers-svävarna lyft för tre stationer

Tre svävare kunde köpas in tack vare Arne Ebers testamente. Varför Arne valde att låta en stor del av sin kvarlåtenskap gå just till Sjöräddningssällskapet… ja, det är faktiskt oklart.

Reportage
Sjöräddningssällskapet
Publicerad19 nov 2020
Namngivning av fyra svävare döpta av Arne Ebers

Varför Arne valde att donera till Sjöräddningssällskapet vet vi inte. Det framgick inte av testamentet och Arne var ensamstående.

– Men jag vet att han var väldigt friluftsintresserad. Han paddlade mycket kanot, både på havet och i småsjöar. Jag kan tänka mig att han förstod vilken viktig insats Sjöräddningssällskapet gör genom att rädda liv till sjöss, säger Gunilla Eriksson, syskonbarn till Arne.

Att hon hade en farbror fick hon veta först på senare år, tack vara sin mammas släktforskning.

– Då upptäckte hon att pappa hade en bror. Jag och min syster tog kontakt med Arne och vi träffades några gånger. Han hade jobbat på Chalmers och var lite av en uppfinnarjocke. På fritiden paddlade han som sagt kanot, och målade i olja. Jag har ett par av hans tavlor på väggen.

Gunilla Eriksson fortsätter:

– Och Arne var så rolig! Han spelade munspel och när han ringde upp brukade han sjunga en trudelutt eller säga något han diktat ihop.

Utöver Rescue Arne Ebers, som är stationerad i Uppsala, finns alltså Rescue Gunnar Ebers (RS Dalarö) och Rescue Eleonora Ebers (RS Växjö), uppkallade efter Arnes halvbror respektive mamma.