Energiknippe med många bollar i luften

- Ibland funderar jag på att trappa ner, men så länge kroppen orkar vill jag komma ut på havet. Att hjälpa andra i knipa är en fantastisk känsla.

Reportage
Frida Valentin
Publicerad10 jan 2024 RS Torekov
Frivilliga sjöräddaren Ronny Fengved från RS Torekov
Fotograf:Josefin Alvtegen

Maskinreparatör i familjens gummifabrik, bonde med 150 skotska höglandsboskap och ett brinnande intresse för skogsbruk, jakt och fiske. Ronny Fengved har många järn i elden, även sedan han blivit pensionär. Energin får han genom att fokusera på det som är roligt i livet.

– Är det inte kul så strunta i det! Jag gör bara saker jag tycker är roliga, då tar de inte så mycket kraft, säger Ronny Fengved, frivillig sjöräddare på RS Torekov.

Han fortsätter:

– Jag har alltid jobbat med maskiner och hydraulik, och älskar att både laga och bygga. Därför mekar jag fortfarande i gummifabriken, som jag äger ihop med min bror, syster och 91-åriga far. Vi tillverkar produkter till tandvården och sjukvården, till exempel skenor till nyfödda med höftledsproblem.

Tillsammans med familjen sköter Ronny även ett naturreservat på Hallandsåsen. På markerna betar långhåriga nötkreatur med ursprung i de skotska högländerna.

– Vi har 150 nötkreatur av rasen Highland cattle. De är lättskötta betesdjur och har ett trevligt temperament, så det är en bra ras för köttproduktion, säger Ronny.

Tiden som blir över ägnar han åt jakt och fiske.

– Det är mina stora intressen. Med familj och kompisar jagar jag älg, vildsvin och dovhjort, och med min fru blir det fiske. Ibland hjälper jag mina kamrater med vapenreparation. Innan jag började på gummifabriken var jag vapenreparatör på en verkstad.

I 25 år har Ronny dessutom engagerat sig i RS Torekov, där han tidigare varit stationsansvarig.

– Jag hittade hit tack vare mina grannar, som också var frivilliga sjöräddare. De såg mig ofta ute på havet och konstaterade att jag redan hade rätt behörigheter, så på den vägen är det, säger Ronny och avslutar:

– Ibland funderar jag på att trappa ner, men så länge kroppen orkar vill jag komma ut på havet. Att hjälpa andra i knipa är en fantastisk känsla.

Hur blir du en bättre sjöräddare tack vare ditt jobb?

– Som mekaniker kan jag serva och hålla i gång sjöräddningsbåten i alla situationer.

Om Ronny Fengved, 64 år

Gör: Mångsysslande pensionär
Bor: Båstad
Familj: Fru, tre vuxna söner och två barnbarn
Station: RS Torekov
Antal år som sjöräddare: 25
Det bästa med att vara sjöräddare: Blicken man får när man förändrar en persons liv från elände till helt okej