Infrastrukturminister delar ut utmärkelsen Årets Sjöräddare

Idag får frivilliga sjöräddare från räddningsstation Rörö ta emot diplom och vandringsstatyetten för utmärkelsen Årets Sjöräddare. På plats för att dela ut utmärkelsen var infrastrukturminister Andreas Carlsson.

Reportage
Sjöräddningssällskapet
Publicerad24 apr 2024
Infrastrukturminister Andreas Carlsson ger utmärkelser till Anna och Thomas
Anna Bertrandsson Littke och Thomas Andreasson tar emot diplom för utmärkelsen Årets Sjöräddare från infrastrukturminister Andreas Carlsson(Ej i bild Lars Bertrandsson Littke)

Det är den 24 april och det blåser kalla vindar över Stenpiren i Göteborg. Det har nu gått ett år och fyra månader sedan de frivilliga sjöräddarna Anna, Lars och Thomas från RS Rörö begav sig ut i januarimörkret för att söka efter Morgan i det iskalla vattnet. För insatsen blev de tilldelade utmärkelsen Årets Sjöräddare. Händelseförloppet den där kvällen i januari är ett minne som de nog kommer bära med sig hela livet, men som under en dag som denna blir extra påtagligt.

I över 10 år har utmärkelsen Årets Sjöräddare delats ut för att hylla frivilligheten, som har varit Sjöräddningssällskapets grundstomme sedan starten 1907.

Infrastrukturminister Andreas Carlsson ger utmärkelser till Anna och Thomas
Infrastrukturminister Andreas Carlsson höll tal om insatsen, frivilligheten och vikten av att värna om den organisation som Sjöräddningssällskapet under lång tid byggt upp.

På plats i Göteborg för att dela ut utmärkelsen var infrastrukturminister Andreas Carlsson.
– Ett stort tack för denna hjältemodiga insats, men också för det outtröttliga arbetet som håller sjöräddningen igång dygnets alla timmar, årets alla dagar. Så stort tack, det är en ära för mig att få vara med här idag. 

Motivering

Årets Sjöräddare 2023 tilldelades Anna Bertrandsson Littke, Lars Bertrandsson Littke och Thomas Andreasson med motiveringen:

En människa ligger ensam i mörkret i januarikallt vatten. Då är det bråttom. Tack vare ert fokus, er uppmärksamhet och erfarenhet kunde ni rädda ett liv. Sjöräddningssällskapets idé är att hjälpa människor i utsatta lägen, och det var det ni gjorde. Med utbildning i ryggen och en stark vilja att göra skillnad, visade ni med ert resoluta handlande vad medmänsklighet betyder när det är fråga om liv och död.