Kalle går i pappas spår

Pelle och Kalle är far och son vars gemensamma passion för sjöräddning och att hjälpa andra har fört dem närmare varandra.

Reportage
Sjöräddningssällskapet
Publicerad10 nov 2023
Far och son båda frivilliga sjöräddare under utbildning i egen säkerhet
Far och son jobbar tillsammans med att utbilda nya sjöräddare. Fotograf:Sjöräddningssällskapet

Pelle, som länge velat ta klivet och engagera sig, blev frivillig sjöräddare i slutet av sommaren 2019. 

– Jag har alltid velat engagera mig i Sjöräddningssällskapet men har bott för långt bort. När jag hörde att de öppnade en station i Skärhamn satte jag mig direkt i bilen körde mot stationen. Jag kom fram en minut under inställelsetiden på 15 min och kunde äntligen gå med, säger Pappa Pelle.

Frivilliga sjöräddare utbildas inom egen säkerhet
Pelle är utbildad läkare och håller här en utbildning i egen säkerhet för nya sjöräddare.

Under den efterföljande pandemin bestämde sig Pelle för att han ville ägna med tid åt frivilligheten och började engagera sig i Sjöräddningssällskapets utbildningsorganisation. Det var också under pandemin som sonen Kalle följde med sin pappa ombord. 

Kalle ville från början inte följa sin pappas spår, men efter att ha slutfört sin sjuksköterskeexamen 2022 och flyttat till Östersund började även han engagera sig som frivillig sjöräddare. Dessutom arbetar även Pelle inom vården.

– Det är lite jobbigt att titta sig själv i spegeln och inse att man är i samma bransch och håller på med samma grejer när man inte är på jobbet, säger Kalle och skrattar.

Frivilliga utbildas i egen säkerhet. Här tillsammans med Kalle från RS Storsjön
Pelle har gått i sin fars fotspår och engagerar sig både inom Sjöräddningssällskapet och inom vården, som sin far.

Idag är både far och son instruktörer inom Sjöräddningssällskapet och bidrar till att utveckla utbildningsprogram och kurser för blivande sjöräddare. 

– Pappa hade pratat med utbildningsansvariga på Sjöräddningssällskapet som sagt att de behövde fler instruktörer. Sedan frågade han mig och jag hoppade på direkt, säger Kalle.

De ser det som en möjlighet att dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter, och arbetet med utbildningarna har blivit en betydelsefull del av deras relation.

far och son står bredvid varandra i sjöräddningskläder
Sonen Kalle och pappan Pelle delar intresse av att hjälpa andra.  

Under helgen har de inte bara spenderat tiden tillsammans, utan också delat ansvaret att hålla en utbildning i egen säkerhet för blivande sjöräddare. En symbol för deras samarbete och gemensamma intresse.

Söndag den 12 november är det fars dag. Hylla en pappa genom att ge en hyllningsgåva med ett personligt hyllningsblad.