Lärorikt utbyte i Crew Exchange

Sedan 2012 har utbytesprogrammet Crew Exchange möjliggjort för sjöräddare världen över att byta miljö och prova hur det är att vara sjöräddare i en annan organisation. Syftet med utbytet är att ta inspiration från varandra, sprida kunskap och uppmuntra till samarbetet mellan organisationerna.

Reportage
Sjöräddningssällskapet
Publicerad4 okt 2023
Crew Exchange deltagare går ombord på Rescue Hans Kjellberg
Deltagare från Crew Exchange-veckan i Sverige genomför en sökövning vid Käringön.

International Maritime Rescue Federation startar i år upp utbytesprogrammet på nytt efter Covid-19. I årets upplaga av Crew Exchange skickades fem sjöräddare från Sjöräddningssällskapet till Norge, Frankrike, Nederländerna, Storbritannien och Finland. På samma sätt fick en representant från varje land fick besöka Sverige.

Möt några av årets deltagare

Crew Exchange deltagaren Maria Montefusco
Maria Montefusco från Sjöräddningssällskapet fick besöka kollegorna i Finland 

Maria Montefusco, RS Munsö/Ekerö, besökte Finland

Ett variationsrikt och fullspäckat schema väntade när Maria Montefusco och de andra deltagarna kom till Finland.

– Jag är helt överväldigad och kom hem med erfarenheter jag inte hade kunna föreställa mig. Med mer kunskap om allt möjligt och ett nätverk med nya sjöräddarvänner både i Finland och i de andra medverkande länderna.

Trots att språkbarriärer ibland satte lite käppar i hjulen var det lätt att samarbeta med varandra.

– Jag kommer ta med mig den fantastiska generositet, vänlighet och kamratskap som uppenbarligen präglar frivillig sjöräddning internationellt likväl som nationellt. Det var som att komma hem varje gång vi satte foten i ett nytt stationshus eller kom ombord på en räddningsbåt, stor som liten. Jag tar också med mig mängder av smarta tips och tricks hem. Sen har jag blivit en ännu bättre bastubadare. Förlåt, det heter sauna!

Hör Mark Jenkinson från RNLI berätta om sin upplevelse av Crew Exchange

Mark Jenkinson, RNLI, besökte Sverige

Från Scarborough till svensk västkust. Från öppen nordsjö till kobbar och skär. För Mark som aldrig tidigare rest långt var naturupplevelsen en höjdpunkt, men också möjligheten att träffa sjöräddare från flera olika länder.

– Den här upplevelsen av att få komma över till Sverige har varit helt fantastisk och jag är väldigt stolt över att få representera RNLI. Det har varit fantastiskt att lära sig nya saker från våra svenska kollegor och andra kollegor som har deltagit i utbytet.

Övningar och kunskapsutbyten har varit en centralroll i programmet, men det har även funnits utrymme att lära känna varandra mer.  

– Det är nu mer uppenbart att det finns så många volontärer runt om i världen som gör samma sak som vi (RNLI) gör helt utan ersättning, och vi har alla samma mål att rädda liv till sjöss. 

 

Crew Exchange deltagaren Madeleine Edvardsson
Madeleine Edvardsson från RS Fjällbacka tillsammans med sjöräddare i Nederländerna.

Madeleine Edvardsson, RS Fjällbacka, besökte Nederländerna

Kanaler, öppet hav och ingen skärgård. Arbetsmiljön skiljer sig tydligt mellan hur det är att arbeta i Nederländerna jämfört med Fjällbacka. Trots detta arbetar organisationerna ganska lika.

– Alla gör övningar på liknande sätt och vi jobbar ganska lika trots att förutsättningarna varierar mellan länderna. De hade tillexempel större båtar, berättar Madeleine 

Trots att arbetssättet inte skiljer sig allt för mycket mellan länderna tycker Madeleine att utbytet har varit värdefullt.

– Det är väldigt roligt att träffa folk från andra länder och se hur de jobbar. Man får både inspiration, en tankeställare och även perspektiv på hur allting är här och hur folk jobbar på andra ställen. Det har stärkt mig i min roll som sjöräddare. Jag vill lära mig mycket mer. 

Hör Laurens Klijn från Holländska KNWR om sin upplevelse.

Laurens Klijn, KNMR, besökte Sverige

Tillsammans med några från Sjöräddningssällskapet har deltagarna som besökte Sverige bland annat fått genomföra manövreringsövningar, en sökövning och fått vinschas till en helikopter.  

– Vi har gjort många väldigt roliga och bra övningar. Nu har vi precis haft en helikopterövning och blivit vinschade från vattnet, det tror jag har varit den roligaste övningen. Det var också kul att få testa att köra Rescuerunner, det har jag inte gjort tidigare. Så det var en rolig upplevelse, berättar Laurens    

Övningarna har lett till att deltagarna fått prova på många nya saker och inte minst hur det är att arbeta i ett främmande klimat.

– I morse hade vi en sökövning. Det var väldigt svårt eftersom du är i ett land som du inte känner till, i ett operativt område som du inte känner till, du kan inte din utrustning helt och personerna känner du bara lite grann. Så skulle jag vilja träna mer hemma för att göra det svårare och utmanas i att lämna min komfortzon.

Finka sjöräddaren Antti Salonen var en av deltagarna som fick besöka Sjöräddningssällskapet

Antti Salonen, Meripelastusseura, besökte Sverige

Att få vara en del av en grupp sjöräddare från olika länder med olika bakgrund beskriver Antti vara det som påverkat honom mest.

– Jag har mycket att ta med mig hem från den här upplevelsen. Jag har upplevt mycket gemenskap den här veckan genom att tillhöra den här gruppen av sjöräddare och jag har utvecklat mina kunskaper i kommunikation. 

Förutom att tillhöra en stark grupp har utbytet varit lärorikt och utvecklande på fler sätt. 

– Min upplevelse av Crew Exchange har varit extremt bra. Jag har gjort saker som jag aldrig hade gjort förut. Det har fördjupat min erfarenhet av sjöräddning och jag har lärt mig mycket.