Man måste inte vara råstark

I april förra året samlades ett fyrtiotal kvinnliga sjöräddare från hela Sverige på Öckerö i Göteborgs skärgård. Det var Sjöräddningssällskapets första kvinnliga nätverksträff och en av deltagarna var Lotta Nygård.

Reportage
Sanna Persson
Publicerad13 jun 2017
Frivilliga sjöräddaren Lotta Nygård som sitter på sitt kontor där hon jobbar när hon inte är frivillig sjöräddare
Fotograf:Petra Berggren

– Vi vill få fler kvinnor att söka sig till Sjöräddningssällskapet och att stanna kvar i organisationen länge. Det hoppas vi kunna bidra till genom att bjuda in till gemenskap och ett särskilt forum för kvinnliga sjöräddare, säger Lotta som till vardags jobbar som marinbiolog vid Länsstyrelsen.

2007 slog räddningsstationen i Härnösand upp portarna och Lotta var inte sen att anmäla sig som frivillig.

– Havet har alltid legat mig varmt om hjärtat. Som barn var jag mycket ute med båt med
familjen. När stationen startade kändes det självklart att bli med. Det har varit riktigt spännande att se hela verksamheten byggas upp från grunden.

På hennes räddningsstation finns 30 män och åtta kvinnor. En ganska hög andel tjejer jämfört med många andra stationer i landet. Det nya nätverket riktar sig till kvinnor i hela organisationen och ska vara en plats där deltagarna kan utbyta tankar, idéer och erfarenheter med varandra
i ett öppet klimat.

– Jag tror att en vanlig missuppfattning är att man måste vara luttrad sjöman för att kunna bli sjöräddare. Men så är det inte. Däremot ska du ha viljan att lära dig och vara beredd att avsätta tid. Ombord lär vi oss snabbt varandras styrkor och svagheter och att nyttja dem på bästa sätt. Besättningen blir ett sammansvetsat team och just våra olikheter blir vår styrka.

Lottas arbete som marinbiolog innebär bland annat att skydda områden med stora värden för havets växter och djur. Sommartid arbetar hon mycket ute i fält med inven-
teringar, såväl över som under ytan. En viktig del i arbetet är även samverkan med boende, fiskare, företag och forskare.

– Det är fantastiskt roligt att som marinbiolog få sprida kunskap om livet under ytan och genom Sjöräddningssällskapet få bidra till att öka tryggheten till sjöss. Nu får jag dessutom möjlighet att locka fler kvinnor till organisationen och det känns både roligt och viktigt.

Lotta Nygård, 42 år

Gör: Befälhavare
Bor: Härnösand
Station: RS Härnösand
Antal år som sjöräddare: 10
Det bästa med att vara sjöräddare: Du får lära dig fantastiskt mycket, vara mycket ute på sjön och sedan framför allt att hjälpa människor när de behöver det som mest.