”Närheten ger en speciell relation”

När Karin Jonsson var 13 år gammal fick hon en lillebror – och insåg vad hon skulle utbilda sig till.

Reportage
Sanna Persson
Publicerad9 feb 2017
Frivilliga sjöräddaren Karin Jonsson
Fotograf:Monika Manowska

– Han hade en intellektuell funktionsnedsättning och det födde en vilja hos mig att jobba inom vården. Jag gick omvårdnadsprogrammet på gymnasiet och sedan dess har jag varit anställd på gruppboenden, stödboenden och inom äldrevården.

De senaste tre åren har Karin arbetat i Lidköping, som personlig assistent åt Sophie, en självgående kvinna som dock behöver stöttning i sin vardag.

– Mitt jobb handlar till exempel om att följa med på gymnastik, att laga mat tillsammans med Sophie och att jag följer med till hennes jobb på daglig verksamhet.

Karin och Sophie delar intresset för handarbete och sitter ofta tillsammans och stickar. Under åren har det blivit en hel del raggsockor och barnkläder åt Karins syskonbarn.

– Det kan vara väldigt intensivt att umgås med en och samma person under långa perioder, men de bra dagarna tillsammans är väldigt bra. Jag får så mycket tillbaka av Sophie och närheten ger en speciell relation.

Emellanåt extraknäcker Karin som hamnarbetare i Vänerhamn och då kan det till exempel handla om att lossa båtar. För fyra år sedan bestämde hon sig, påhejad av redan aktiva vänner, för att bli sjöräddare.

– Sjölivet har alltid funnits där för mig. Som liten åkte jag på många båtsemestrar med familjen och fick lära mig allt om sjön. Nyligen flyttade jag tillbaka till mina barndomstrakter på Kållandsö. Mitt hus ligger ett stenkast från Vänern och med bil är det bara ett par minuter till sjöräddningsstationen.

Karin känner att erfarenheterna från vården stärker henne i rollen som sjöräddare.

– Som personlig assistent måste jag ha mycket tålamod, vara inlyssnande och bra på att stötta. Mina erfarenheter från vården har lärt mig att verkligen se individen, att vara lugn och att hantera människor i krissituationer. Alla de sakerna är till stor hjälp för mig ute på sjön.

Om Karin Jonsson, 33 år

Gör: Personlig assistent, hamnarbetare och sjöräddare.
Bor: Kållandsö.
Familj: Katten Loppan.
Station: RS Kållandsö.
Antal år som sjöräddare: Fyra.
Det bästa med att vara sjöräddare: ”Att jag får göra nytta samtidigt som jag gör något som är väldigt roligt.”